Πώς ο Φιγιόν έγινε από αουτσάιντερ πρώτο φαβορί

22/11/16 • 19:48 | UPD 22/11/16 • 19:49

Μια νίκη απρόσμενη και καταλυτική για τις επόμενες εξελίξεις στη Γαλλία… Ο παραδοσιακός δεξιός, ο ήσυχος πολιτικός που για ορισμένους ήταν ο «ο κύριος Τίποτα» κέρδισε χωρίς να ιδρώσει τις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς, στέλνοντας στο περιθώριο τον Νικολά Σαρκοζί και απειλώντας το φαβορί Αλέν Ζιπέ.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν την παταγώδη αποτυχία των δημοσκοπήσεων που προέβλεπαν τους Ζιπέ- Σαρκοζί ως αντιπάλους στο δεύτερο γύρο. Περίπου 4 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν στην πρώτη προκριματική αναμέτρηση των 7 υποψηφίων του κεντροδεξιού κόμματος των «Ρεπουμπλικανών» (πρώην γκολικού UMP) κι επέλεξαν το αουτσάιντερ Φιγιόν (με 44%), ο οποίος πλέον βαδίζει στο δεύτερο γύρο της αναμέτρησης με τον Ζιπέ (που συγκέντρωσε 28%) έχοντας μεγάλο πλεονέκτημα. Ηδη, αντιμετωπίζεται από μεγάλη μερίδα αρθρογράφων ως ο βέβαιος υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, ενώ Γάλλοι αρθρογράφοι πιστεύουν ότι η νίκη του θα είναι το σενάριο που ανατρέπει τα σχέδια της Λεπέν! «Το λεπενικό κόμμα δεν είχε υπολογίσει το σενάριο να μην έχει απέναντί της η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου τον Ζιπέ ή τον Σαρκοζί», ανέφερε η «Le Monde».

Ο 62χρονος Φιγιόν, που διετέλεσε πρωθυπουργός επί προεδρίας Σαρκοζί, αλλά χωρίς να κάνει δυναμική την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό, έχει στις πολιτικές αποσκευές του ένα ισχυρό κοκτέιλ θατσερικού φιλελευθερισμού και κοινωνικού συντηρητισμού, που ικανοποιεί ένα μεγάλο τμήμα της γαλλικής Δεξιάς. Αν και έχει ήδη διανύσει πολιτική πορεία σχεδόν 40 ετών, ως δήμαρχος, βουλευτής, υπουργός και πρώην πρωθυπουργός, ο Φιγιόν αποδεικνύεται ελάχιστα φθαρμένο πρόσωπο. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν αναλώθηκε σε επιθέσεις και ρητορείες, όπως οι Σαρκοζί και Ζιπέ, του έδωσε περισσότερους πόντους.

Εχει πρόγραμμα

Το πρόγραμμά του είναι αντιστρόφως ανάλογο της ήρεμης παρουσίας του. Εχει δεσμευτεί να καταργήσει το 35ωρο και να αυξήσει τις ώρες εργασίας σε 39 την εβδομάδα, να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 έτη, να περικόψει 500.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Επίσης, έχει προτείνει μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και συνταγματική απαγόρευση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Στο μεταναστευτικό, πιστεύει ότι πρέπει να τεθούν όρια εισόδου.
«Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και πλήρη απασχόληση για όλους τους Γάλλους», υποσχέθηκε ο δήμαρχος του Μπορντό Αλέν Ζιπέ και πρώην πρωθυπουργός, υποσχόμενος στους ψηφοφόρους του μια δεύτερη έκπληξη την άλλη Κυριακή. Αναλυτές πιστεύουν ότι το λάθος του Ζιπέ ήταν ότι δεν ασχολήθηκε με τον Φιγιόν καθόλου, υποτιμώντας την παρουσία του.

Στήριξη

«Αισθάνομαι πιο κοντά στις πολιτικές επιλογές του Φρανσουά Φιγιόν», δήλωσε από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, ανακοινώνοντας ότι στο δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών θα στηρίξει τον άλλοτε πρωθυπουργό του, στενεύοντας τα περιθώρια για τον Αλέν Ζιπέ. Παράλληλα, είπε ότι θα στραφεί στην ιδιωτικότητα. Η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι εξέφρασε την υπερηφάνειά της για την πολιτική διαδρομή του άλλοτε «ακατανίκητου Νικολά».

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
akotzia@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap