Πάνω από 68.000 άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους από την ανακατάληψη της Μοσούλης

22/11/16 • 16:10 | UPD 22/11/16 • 16:10

Παραπάνω 68.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν-σύμφωνα με τον ΟΗΕ- να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Μοσούλη, μετά την έναρξη, πριν από πέντε εβδομάδες, της μεγάλης επίθεσης για την ανακατάληψή της πόλης του Ιράκ από τον ISIS.

Ο αριθμός των εκτοπισθέντων στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ήταν σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με τις μάχες να διεξάγονται στο εξής σε πυκνοκατοικημένους τομείς της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ. Ωστόσο οι αριθμοί παραμένουν κάτω από τις αρχικές προβλέψεις του ΟΗΕ.

«Εκτοπισμένοι είναι αυτή τη στιγμή 68.500 άνθρωποι και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια» ανέφερε την Τρίτη σε ανακοίνωσή του το γραφείο συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Το Ocha υπογραμμίζει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού αφότου ξεκίνησε, στις 17 Οκτωβρίου, η επίθεση στη Μοσούλη, με τις ανάγκες να είναι διαφορετικές για τις διάφορες κατηγορίες των αμάχων.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες για τις εκτοπισμένες οικογένειες μέσα και έξω από τους καταυλισμούς, για τα ευάλωτα πρόσωπα στους ανακαταληφθέντες τομείς και εκείνα που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις βίαιες συγκρούσεις στην πόλη της Μοσούλης» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερο από ένα εκατομμύρια πρόσωπα που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη αλλά είναι αδύνατο να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια κατοχής από τους τζιχαντιστές.

Ο ΟΗΕ υπολόγιζε αρχικά ότι θα υπήρχαν έως και 200.000 εκτοπισμένοι μετά την έναρξη της επίθεσης της Μοσούλης.