Μετά τον Τραμπ και το Brexit, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι δύσκολο να προβλεφθεί

21/11/16 • 22:21 | UPD 21/11/16 • 22:21

«Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να κάνουν λάθος» δήλωσε σήμερα ευδιάθετος ένας φίλος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να κατακρημνίζονται βάσει των ερευνών, στον απόηχο της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης που αναστάτωσε τους δημοσκόπους, καθώς δεν κατάφεραν να προβλέψουν την έκβασή της.

Ο Σοσιαλιστής επικεφαλής του γαλλικού Κράτους δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία μια υποψηφιότητα που ενδεχομένως θα ισοδυναμούσε με απόπειρα πολιτικής αυτοκτονίας, σύμφωνα με αναλυτές την ώρα που οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι δεν θα καταφέρει καν να εξασφαλίσει διψήφιο ποσοστό εάν επιμείνει και προχωρήσει ως υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η εμπειρία του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν εξάλλου του δίνει τροφή για σκέψη, όπως επίσης η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς όλα τα παραπάνω εντείνουν τα ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων.

Ο Φρανσουά Φιγιόν βρισκόταν πίσω από τους αντιπάλους του βάσει των δημοσκοπήσεων στην εκστρατεία ενόψει των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα της συντηρητικής παράταξης αλλά κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις χθες Κυριακή, κερδίζοντας τον πρώτο γύρο με μια διαφορά της τάξεως του 15% από το δεύτερο Αλέν Ζιπέ.

«Ο Φιγιόν συγκέντρωνε ποσοστό 8% τον Αύγουστο, βρέθηκε στο 30% την Παρασκευή, κατόπιν εξασφάλισε το 44% (στην πραγματική ψηφοφορία)» επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο φίλος του Γάλλου προέδρου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Οι εκλογές δεν κερδίζονται προκαταβολικά και τίποτα δεν συμβαίνει με τον τρόπο που το περιμένεις» συμπλήρωσε.

Η επόμενη δοκιμασία για τους δημοσκόπους και το αν μπορούν να προβλέψουν τη διάθεση του εκλογικού σώματος είναι την 27η Νοεμβρίου, στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς μεταξύ του Φιγιόν και του Ζιπέ.

Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και οι σύμμαχοί του επιλέγουν μέσω δύο γύρων προκριματικών εκλογών τον υποψήφιό τους και το σύστημα είναι νέο στη Γαλλία, καθώς έχει μονάχα ξαναχρησιμοποιηθεί το 2011 από τους Σοσιαλιστές.

Οποιοσδήποτε από τους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να ψηφίσει στις προκριματικές και το exit poll στο πρώτο γύρο που διενήργησε το Elabe για λογαριασμό του BFM TV καταδεικνύει ότι το 37% εκείνων που ψήφισαν το Σαββατοκύριακο δεν συνδεόταν με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων που διοργάνωσε την αναμέτρηση.