Εκλεισαν οι κάλπες στην Γαλλία – Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

20/11/16 • 22:06 | UPD 20/11/16 • 22:22

Οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών της δεξιάς έκλεισαν με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν πως θα υπάρξει μάχη ανάμεσα σε Σαρκοζί, Φιγιόν και Ζιπέ για την ψήφο που θα τους οδηγήσει στον δεύτερο γύρο.

Τα πρώτα ανεπίσημα exit polls δείχνουν ένα προβάδισμα του Ζιπέ και του Φιγιόν έναντι του Νικολά Σαρκοζί αλλά οι διαφορές δεν είναι τέτοιες ώστε να μπορεί να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από 4.219 σημεία ψηφοφορίας  για την εκλογή του επόμενου επικεφαλής της γαλλικής δεξιάς και, κατά συνέπεια, διεκδικητή της προεδρίας στις επερχόμενες εκλογές, ο Φρανσουά Φιγιόν λαμβάνει ποσοστό 43,3%, έναντι 26,2% του Αλέν Ζιπέ και 23,7% του Νικολά Σαρκοζί. Η πρώτη καταμέτρηση αφορά σε 1.131.802 ψηφίσαντες.

Αν πάντως επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, αυτό θα σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που θεωρείτο φαβορί μαζί με τον Ζιπέ, δεν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών, όπου θα αναμετρηθούν μεταξύ τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως για τα γαλλικά μέσα η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εκλογών η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια πολιτών. Σημειώνεται πως κάθε ψηφοφόρος για να έχει δικαίωμα ψήφου έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 2 ευρώ. Αν τελικώς τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαιωθούν η δεξιά στη Γαλλία θα έχει συγκεντρώσει περίπου 8 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο αρκεί ώστε να πληρωθεί το ποσό που απαιτείται τόσο για τον πρώτο όσο και για τον δεύτερο γύρο των εκλογών ο οποίος θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου.

Η ανάλυση που παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει να κάνει με την πολιτική αφετηρία των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη σημερινή διαδικασία. Αναλυτικά σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, το 63% προέρχεται από το κέντρο και τη δεξιά, το 15% από την αριστερά, το 8% από το εθνικό μέτωπο ενώ το 14% δήλωσε πως δεν έχει κομματική προτίμηση. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα πως μόλις 6 στους 10 ψηφοφόρους προέρχονται από την παραδοσιακή γαλλική δεξιά.