Ερντογάν: Δεν θα μπούμε στην ΕΕ με κάθε κόστος

20/11/16 • 16:59 | UPD 20/11/16 • 16:59

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την Κυριακή πως η Τουρκία «δεν χρειάζεται να γίνει μέλος της Ε.Ε. με κάθε κόστος», παρουσιάζοντας ως εναλλακτική τη δυνατότητα να συνταχθεί με την ένωση ασφαλείας «Σανγκάι 5», στην οποία κυριαρχούν Κίνα, Ρωσία και χώρες της κεντρικής Ασίας.

«Η Τουρκία πρέπει να νιώθει ήρεμη. Δεν πρέπει να λέει «θέλω την Ε.Ε. με κάθε κόστος». Έτσι πιστεύω», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους της εφημερίδας «Χουριγιέτ» επιστρέφοντας από τις επισκέψεις του σε Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν.

«Γιατί να μην είναι η Τουρκία στους «Σανγκάι 5»; Αυτό είπα στον κύριο Πούτιν και στον κύριο Ναζαρμπάγιεβ, οι οποίοι είναι ήδη στους «Σανγκάι 5″ σήμερα. Εάν μπούμε σε αυτή την ένωση, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων», προσέθεσε ο Ερντογάν.

Η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ίδρυσαν τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), ο οποίος παλαιότερα ήταν γνωστός ως «Σανγκάι 5», το 2001 ως μία τοπική ένωση ασφαλείας με στόχο να καταπολεμήσει τοπικές απειλές που προέκυπταν από το ISIS και τη διακίνηση και εμπόριο ναρκωτικών πυο πραγνματοποιείται με επίκεντρο το γειτονικό Αφγανιστάν.

Η ένταξη της Τουρκία στον συνασπισμό θα προκαλούσε ανησυχία στη Δύση αλλά και στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ερντογάν προέτρεψε τους Τούρκους να κάνου υπομονή μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού υποσχέθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την συνέχιση ή μη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε. μέσα στο 2017.