Ο «TRUMPΙΣΜΟΣ» ΦΕΡΝΕΙ... ΛΑΙΛΑΠΑ

Οι ακραίοι Γκρίλο, Λεπέν και Χόφεν φλερτάρουν με την εξουσία στην Ευρώπη

20/11/16 • 07:23 | UPD 20/11/16 • 07:23

Για μια «παγκόσμια επανάσταση» μιλούν ορισμένα ακροδεξιά και υπερεθνικιστικά κόμματα στην Ευρώπη, πιστεύοντας ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις στη «γηραιά ήπειρο», εν όψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και εξελίξεων.

Mε… άλλον αέρα ξεκίνησε την εκστρατεία της για την προεδρία η Μαρίν Λεπέν. Εγκαινιάζοντας τα γραφεία της εκστρατείας της για τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, η πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» δήλωσε ότι «η παγκόσμια ειρήνη θα ωφεληθεί από μια τριάδα που θα αποτελέσουν εγώ, ο Τραμπ και ο Πούτιν».

Η Μαρίν Λεπέν, που συνεχάρη αμέσως τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του και έσπευσε να δηλώσει «όλα πλέον είναι πιθανά και στην Ευρώπη», ελπίζει ότι πραγματικά έχει ξεκινήσει και μεγαλώνει ένα κύμα κατά του κατεστημένου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οπως έχει τονίσει επανειλημμένα, πιστεύει ότι και η Γαλλία θα επηρεαστεί και ωφελημένο θα είναι το κόμμα της που έχει ταχθεί εναντίον του συστήματος των Βρυξελλών και εναντίον των συστημικών κομμάτων της Ε.Ε. «Υπάρχει ένα παγκόσμιο κίνημα, που απορρίπτει την ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση και τον καταστροφικό υπερφιλελευθερισμό, την εξάλειψη των εθνών και την εξαφάνιση των συνόρων», δήλωσε η Λεπέν.

Η Γαλλία έχει αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, μετά την εκλογή του Τραμπ. Οπως αναφέρει ο Αμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, Μάθιου Κρόφορντ, «ο τραμπισμός αποτελεί αντίδραση σε μια μορφή αλαζονείας και υποκρισίας των πολυπολιτισμικών ελίτ». Εξηγώντας το φαινόμενο, ο Κρόφορντ τονίζει ότι «οι ελίτ έχουν έπαρση απέναντι στια τάξεις που πάσχουν από ξενοφοβία», υπονοώντας ότι ακριβώς αυτές τις τάξεις πλησιάζουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και των κινημάτων εκτός συστήματος.

Οπως φαίνεται, η σκιά της εκλογής Τραμπ δεν πέφτει μόνο πάνω από τη Γαλλία αλλά και στις άλλες κρίσιμες αναμετρήσεις εντός της Ε.Ε. Το δημοψήφισμα για τις θεσμικές αλλαγές στην Ιταλία αλλά και οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία είναι τα δύο σημαντικά γεγονότα στην Ευρώπη που εγκαινιάζουν μια μεγάλη περίοδο κρίσιμων ευρωπαϊκών αναμετρήσεων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο τεστ της καριέρας του, καθώς έχει δηλώσει ότι, αν απορριφθεί το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο ίδιος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Copy link
Powered by Social Snap