Μέι σε Μέρκελ: Η διαδικασία του Brexit θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2017

18/11/16 • 17:56 | UPD 18/11/16 • 17:56

Δεν συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα του Brexit, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη μίνι που είχε με την Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι και τους ομολόγους τους από Ισπανία, Ιταλία, και Γαλλία, με την Τερέζα Μέι ωστόσο να δηλώνει πως τον ερχόμενο Μάρτιο θα ξεκινήσει η «απαγκίστρωση» της χώρας της από την Ε.Ε.

«Εμείς δεν είμαστε σε θέση να συζητήσουμε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάθος, εφόσον η πρωθυπουργός έχει πει ότι θα υποβάλει την αίτηση για έξοδο, σύμφωνα με το άρθρο 50, το αργότερο μέχρι το τέλος του Μαρτίου», η Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από συνομιλίες με τη Μέι στο Βερολίνο.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι, την Παρασκευή διαβεβαίωσε την Γερμανίδα ομόλογό της ότι οι προετοιμασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σύμφωνες με το χρονοδιάγραμμα, και ότι η νομική διαδικασία θα ξεκινήσει από το τέλος του Μαρτίου του επόμενου έτους.

«Η δουλειά μας είναι σε καλό δρόμο, εμείς είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 πριν από το τέλος του Μαρτίου, ή μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2017″, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια κοινής ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης στο Βερολίνο πριν από μια διμερή συνάντηση.

Τα σχόλια της Μέι ακολουθούν επίμονη κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική εξόδου. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι τα σχέδιά της θα μπορούσαν να καθυστερήσουν με δικαστική απόφαση ότι πρέπει να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση πριν από την ενεργοποίηση του Brexit. Η έφεση της κυβέρνησης κατά της αποφάσεως αυτής θα ακουστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Θέλω να το βλέπω ως μια ομαλή διαδικασία, μια τακτική διαδικασία, μια διεργασία προς μια λύση που θα είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων εταίρων μας», δήλωσε η Μέι.

Η Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 11 χρόνια, αναμένεται να επισημοποιήσει την Κυριακή τις προθέσεις της για μια τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία και όλα δείχνουν πως θα συμμετάσχει στην κούρσα παρά τη δύσκολη χρονιά που είχε λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς η δημοτικότητά της βελτιώνεται εδώ και μερικές εβδομάδες.