Διαβάστε τι αναφέρει το σχετικό άρθρο

Economist: Οι πρωταγωνιστές του νέου εθνικισμού

18/11/16 • 11:48 | UPD 18/11/16 • 11:48

Με πρωτοσέλιδο για τον νέο εθνικισμό κυκλοφορεί ο Economist αποτυπώνοντας τον προβληματισμό παγκοσμίως για την επόμενη μέρα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Τραμπ εμφανίζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού κάτω από τη λεζάντα «Ο νέος εθνικισμός» μαζί με τον ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ να χτυπούν δυο τύμπανα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παίζει φλογέρα. Πίσω τους, Γαλλίδα η Μαρίν Λεπέν κρατά τη σημαία της χώρας της.

«Με το κάλεσμά του να βάλουμε «πρώτα την Αμερική» ο Τραμπ έγινε ο τελευταίος νεοσύλλεκτος ενός επικίνδυνου εθνικισμού…. Για πρώτη φορά απ’ τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι μεγάλες και οι αναδυόμενες δυνάμεις είναι ταυτόχρονα δέσμιες διάφορων μορφών σωβινισμού. Όπως κι ο κ. Τραμπ, ηγέτες χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία Όπως και ο κ Trump, οι ηγέτες των χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία έχουν υιοθετήσει μια απαισιόδοξη άποψη ότι οι εξωτερικές υποθέσεις είναι συχνά ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος στο οποίο παγκόσμια συμφέροντα ανταγωνίζονται με τα εθνικά. Είναι μια μεγάλη αλλαγή που κάνει για μια πιο επικίνδυνο κόσμο..», σχολιάζει ο Economist.

Οι αρχιτέκτονες της ΕΕ πίστευαν ότι ο εθνικισμός, ο οποίος έσυρε την Ευρώπη σε δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους, θα πέθαινε. Ωστόσο, σε μεγάλα τμήματα της ΕΕ, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Οι Βρετανοί ψήφισαν να φύγουν από την ΕΕ και σε πρώην κομμουνιστικές χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, η εξουσία έχει περάσει σε ξενοφοβικούς υπερεθνικιστές. Υπάρχει ακόμη και μια μικρή αλλά αυξανόμενη απειλή ότι η Γαλλία θα μπορούσε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο καταστρέφοντας την ΕΕ.

Η τελευταία φορά που Αμερική κλείστηκε στο καβούκι της ήταν μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και οι συνέπειες ήταν ολέθριες. Δεν χρειάζεται να επισημάνει κάποιος γιατί φοβούνται όλοι τον νέο εθνικισμό του Τραμπ.