LIVE ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Κοινή συνέντευξη Τύπου Ομπάμα και Μέρκελ: Στέλνουν μηνύματα σε Τραμπ και Πούτιν

17/11/16 • 19:05 | UPD 17/11/16 • 19:38

Την ελπίδα για ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτή την ώρα με την Αγκελα Μέρκελ. Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

«Οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να είναι περισσότερο από τελωνειακές συμφωνίες» τόνισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ στέλνοντας μήνυμα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Αμερικής.

«Οι ΗΠΑ ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω τη δημιουργία μίας συμφωνίας εμπορικής. Πιστεύω ότι αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να διαμορφωθεί πολιτικά και ανθρώπινα σωστά. Δεν πρέπει να πάμε σε οπισθοδρόμηση. Και για αυτό κάναμε τη συμφωνία με τον Καναδά» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Μιλήσαμε για πολλές κοινές δράσεις όπως τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και εργαζόμαστε από κοινού όταν πρόκειται για την ενίσχυση του εναερίου χώρου και οι ΗΠΑ φέρουν το βασικό φορτίο» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε σχετικά με το ζήτημα του Αφγανιστάν και συνεχίζουμε με αυτή τη δράση. Πιστεύουμε ότι η είσοδος στη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση και η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη και μέχρι το τέλος της προεδρίας της παρούσας ηγεσίας».

Φτάσαμε στο τέλος μιας οκταετούς συνεργασίας και οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα. Θέλουμε έναν ανοιχτό και φιλελεύθερο κόσμο, υποστήριξε η καγκελάριος Μέρκελ.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνεργαστώ καλά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» συνέχισε η κυρία Μέρκελ κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή της: «Ευχαριστώ κ.πρόεδρε για μια υπέροχη συεργασία».

«Μου λείπουν τα oktoberfest» εξομολογήθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνοντας πως αυτή είναι η έκτη επίσκεψή του στην Γερμανία και ευχήθηκε να επιστρέψει στη χώρα, ειδικά αφού αποχωρήσει από την προεδρία για να απολαύσει ως πολίτης το περίφημο φεστιβάλ Οκτόμπερφεστ. Αναφερόμενος στην Άγκελα Μέρκελ πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσα να έχω μια πιο σταθερή και πιο αξιόπιστη σύμμαχο».

«Σας ευχαριστώ για τη δέσμευση στη συμμαχία μας. Ευχαριστώ το γερμανικό λαό για την αξιοθαύμαστη συνεργασία. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε την επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Οι ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν αλληλέγγυες με το λαό του Βερολίνου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Φυσικά το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτό που μπορέσαμε να καταδείξουμε είναι ότι οι αγορές και το εμπόριο μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία σε όλες τις χώρες. Όλοι κερδίζουν, ειδικά σε καιρούς που το ευρωπαϊκό εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες» πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

Η ΕΕ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερη επιτεύγματα στη ιστορία και δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα πρέπει να τα καλλιεργούμε και να τα προστατεύουμε είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και έστειλε το μήνυμα ότι σε αντίθεση με τη διαιρεμένη Ευρώπη των περασμένων αιώνων, τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν μας θυμίζουν πως πρέπει να εργαζόμαστε από κοινού.

Οι κίνδυνοι για την κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία των Παρισίων πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι συνεχάρη την Ανγκελα για την προεδρία της.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Ουκρανίας. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο κυρώσεων» επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Όσο για το Ισλαμικό Κράτος» συμπλήρωσε ο Μπαράκ Ομπάμα «νομίζω ότι τους έχουμε θέσει υπό πίεση. Προσπαθούμε να τους εξολοθρεύουμε. Μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τα νέα οπλικά συστήματα που υπάρχουν στην περιοχή και κινούμαστε προς την απελευθέρωσης της Μοσούλης. Το ΝΑΤΟ Θα συνεχίσει την εκπαίδευση δυνάμεων για την απελευθέρωσης της περιοχής

«Σχετικά με τη Συρία, είναι σαφές ότι τα πλήγματα από το καθεστώς Ασαντ και τη Ρωσία θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Στόχος είναι η μακρά ειρήνη. Υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από τη σύνοδο του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ αυξάνουν τη βοήθεια σχετικά με τους πρόσφυγες και θέλω να συγχαρώ την Ανγκελα και τη συμπόνια για την πρόκληση, δεν ήσασταν μόνοι και δεν μπορεί καμία χώρα να επωμιστεί το βάρος μόνη» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στην πρώτη μου επίσκεψη εδώ δεν είχα λευκά μαλλιά, αλλά μπορώ να πω ότι αν θέλεις να οικοδομήσεις μία δυναμική κοινωνία τότε δες τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ. Πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτά. Δεν είναι αυτονόητη η πρόοδος, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά» έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μέρκελ για Ρωσία: Έχουμε συμφέρον για καλές σχέσεις με τη χώρα

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε σχετικά με τη Ρωσία ότι το θέμα είναι η τήρηση αρχών. Το γεγονός ότι ζούμε εν ειρήνη βασίζεται στο ότι η κυριαρχία κάθε κράτους έτυχε σεβασμού. Αν δεν το κάναμε αυτό θα είχαμε την αρχή μίας πικρής διαδρομής και σε αυτή πρέπει να αντισταθούμε. Κατά τη λύση προβλημάτων προσπαθούμε πολιτικά και λέμε ότι η Ρωσία είναι γείτονάς μας και έχουμε συμφέρον οι σχέσεις να είναι καλές. Αλλά αυτό δε μπορεί να μας αποτρέψει από το να πούμε ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Σχετικά με την υποψηφιότητά της απάντησε πως θα σχολιάσει την κατάλληλη στιγμή και πρόσθεσε πως σήμερα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

Ομπάμα: Αν ήμουν Γερμανός θα υποστήριζα νέα θητεία καγκελαρίου Μέρκελ

Ερωτηθείς για το αν εκτιμά πως η Ανγκελα Μέρκελ θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου, ο Ομπάμα απάντησε: «Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε πολιτική άλλων, αλλά μπορώ να πω ότι η καγκελάριος Μέρκελ ήταν μία εξαιρετική εταίρος. Η καγκελάριος Μέρκελ είναι ίσως η μόνη ηγέτης που έχει απομείνει μεταξύ των πιο στενών συμμάχων μας που ήταν εκεί όταν ανέλαβα την εξουσία. Και τώρα είμαστε βετεράνοι σε πολλές προκλήσεις τα τελευταία οκτώ έτη. Αν και πάντα δε συμφωνούσαμε σε κάθε ζήτημα, αλλά σχετικά με τις αξίες μας και την ακεραιτότητα της, την αλήθεια και ότι πάντα ήξερε τα ζητήματα, σε σχέση με τη δέσμευση για το γερμανικό συμφέρον, αλλά και ότι πάντα είχε ηγετική θέση, μπόρεσα να δω ότι συμμετείχε σε πολλούς θεσμούς και ήταν εξαιρετική σε όλα τα μέτωπα. Εξαρτάται από εκείνη αν θέλει να θέσει υποψηφιότητα. Αν ήμουν Γερμανός ίσως να την υποστήριζα, αλλά δεν ξέρω αν τη βοηθά ή όχι αυτό που λέω».

Αναφορικά με τη Ρωσία, ο Ομπάμα δήλωσε πως ήθελε πάντα να έχει συνεργασία και πρόσθεσε πως οι αξίες και οι διεθνείς κανόνες και το κράτους δικαίου σχετικά με την ικανότητα των άλλων χωρών να διατηρούν την κυριαρχία τους, όλες αυτές οι ιδέες δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραμερίσουμε. Σε ζητήματα όπως η Ουκρανία ή η Συρία είχαμε σημαντικές διαφορές με τη Ρωσία. Η ελπίδα μου είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει μία εποικοδομητική προσέγγιση με τη Ρωσία, ή πεδία που θα συμπίπτουν με τις απόψεις μας. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο νέο πρόεδρος θα σταθείς το ύψος των περιστάσεων. Δεν περιμένω να ακολουθήσει ακριβώς το δικό μας σχέδιο, αλλά ελπίζω να μην έχει μία προσέγγιση ρεαλπολιτίκ. Νομίζω θα μάθουμε περισσότερα όταν δομήσει την ομάδα του. Με ευχαριστεί που δεσμεύεται προς το ΝΑΤΟ.

Όσο για τις κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία, δήλωσε πως υπάρχουν πολλά κράτη με ανάλογες επιθέσεις που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να εμποδίζονται και έδωσα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αν και αναγνωρίζουμε τη συλλογή πληροφοριών από τη Ρωσία, ίσως συλλέγονται πληροφορίες που δε μας αρέσει. Υπάρχει διαφορά τι κάνει το κράτος και τι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα απαντήσουμε καταλλήλως αν θίγονται τα συμφέροντά μας. Ο κυβερνοχώρος αγγίζει όλες τις χώρες και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να δομηθούν τα κατάλληλα πλαίσια για να μην αυξηθεί το κυβερνο-έγκλημα το μέλλον. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διασφαλίσουμε ότι δε θα έχουμε συχνά το φαινόμενο μαχών στο κυβερνο-επίπεδο. Προσπαθήσαμε να θέσουμε κάποιες αρχές σε επίπεδο ΟΗΕ και G7, αλλά απαιτείται περισσότερη εργασία.

Ομπάμα: Στα γκάλοπ φαίνεται πως οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι τα πήγα καλά

Οι δικές μου αρχές ως πρόεδρος ήταν να προσπαθήσω να κάνω το σωστό. Ακόμα και όταν αυτό δεν ήταν βολικό από πολιτικής πλευράς. Επίσης ήθελα να κοιτάζω τα αποτελέσματα της οικονομίας για την κοινωνία. Ήθελα να χρησιμοποιώ την κρίση μου για να διαμορφώσω πολιτικές υπέρ του αμερικανικού λαού, να επανεκκινήσω την οικονομία μας. Ήθελα να διασφαλίσω τη σταθερότητα ανά τον κόσμο.

Βάσει δημοσκοπήσεων η πλειονότητα του αμερικανικού λαού πιστεύει ότι τα πήγα πολύ καλά.
Ο αμερικανικός λαός όπως και ο γερμανικός λαός και ο βρετανικός, βλέπουν γρήγορες αλλαγές. Ο κόσμος γίνεται πιο μικρός και η οικονομία πιο ολοκληρωμένη, αυτό συμβαίνει λόγω του Διαδικτύου. Οι άνθρωποι νιώθουν ολοένα λιγότερο σίγουροι για την οικονομική τους ασφάλεια. Αναζητούν μέσα ελέγχου.

Ομπάμα: Αλλο εθνικισμός, άλλο πατριωτισμός

Η απάντηση δεν είναι στον εθνικισμό και αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τον πατριωτισμό γιατί δεν είναι το ίδιο.

Αν παραμείνουμε προσκολημμένοι στις δημοκρατικές αρχές μας, εφόσον υπάρχουν εκλογές και ανεξιθρησκία, οι άνθρωποι δε θα είναι επικριτικοί κατά μίας κυβέρνησης γιατί θα μπορούν να την αλλάξουν. Είμαι αισιόδοξος ότι η πρόοδος θα συνεχίσει να υφίσταται.

Ομπάμα: Να μείνουμε προσκολλημένοι στις αξίες που μας ενώνουν

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι νέο για την πολιτική. Είναι πιο εύκολο να κάνουμε επιθέσεις και απλοϊκά σχόλια και σλόγκαν. Ωστόσο θα τα καταφέρουμε και είμαι αισιόδοξος όχι μόνο για το μέλλον της Αμερικής, αλλά για τον κόσμο.

Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω τη νέα γενιά. Οι νέοι νιώθουν άνετα με το σεβασμό της διαφορετικότητας και έχουν συνηθίσει τη διαφορετικότητα. Το διαφορετικό υπόβαθρο του άλλου και έτσι δεν εκφράζουν συχνά διαχωριστικές απόψεις. Πιστεύουν ότι όλοι τους αποτελούν ένα τμήμα παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Νέοι από όλες τις χώρες εργάζονται μεταξύ τους σε ειρηνικό κλίμα και αυτό είναι το μέλλον. Πρέπει να χτίσουμε τη γέφυρα με το μέλλον και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει η ανοικοδόμηση των υποδομών, η ανάπτυξη των επιστημών, να παραμείνουμε προσκολημμένοι στις αξίες που μας ενώνουν.

Μέρκελ για Ομπάμα: Ο αποχωρισμός δεν είναι εύκολος για μένα

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της δήλωσε πως σήμερα συμβάλλουμε περισσότερο από ότι πριν 27 χρόνια και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε περισσότερο.

Η ποιότητα της ζωής στην περίοδο της ψηφιοποίησης θα πρέπει να είναι στόχος μας και για αυτό η ΕΕ θα πρέπει να είναι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Οι συμμαχίες για εμάς είναι κομμάτι της μοίρας και του μέλλοντός μας και αυτό οδηγεί την πολιτική μου.

Ένα βλέμμα προς το ευρωκοινοβούλιο δείχνει ότι όσοι αναζητούν απλοϊκές λύσεις, δεν βρίσκουν απήχηση.

Οι αρχές μας παραμένουν σταθερές. Πρέπει να βρούμε τρόπους να απευθυνθούμε στον κόσμο και είμαι σίγουρη ότι θα βρούμε λύσεις.

Σχετικά με την αποχώρηση του Ομπάμα από την εξουσία, η Μέρκελ δήλωσε: «Ο αποχωρισμός δεν είναι εύκολος γι μένα. Αλλά είμαστε όλοι πολιτικοί και για αυτό το λόγο προς το συμφέρον της Γερμανίας θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Αν θέλουμε να ξαναβρεθούμε μπορούμε στο μέλλον να το κάνουμε και δεν θα χαθούμε

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο eleftherostypos.gr. Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο συμφωνείτε με την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο