Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ

17/11/16 • 18:07 | UPD 17/11/16 • 18:07

Παραιτήθηκε από τη διεύθυνση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) ο Τζέιμς Κλάπερ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Ο πρώην-πλέον- διευθυντής ανέφερε ενώπιον της επιτροπής της υπηρεσίας πως υπέβαλε την παραίτησή του και «ένιωσε πολύ καλά».

Ο 75χρονος πρόσθεσε μάλιστα χαριτολογώντας: «Έχω ακόμα 64 ημέρες και θα είναι δύσκολη περίοδος με τη γυναίκα μου που το περνάει αυτό».

Ο Κλάπερ, ο οποίος σε παλαιότερη συνέντευξη στο NBC News είχε πει ότι μετρούσε αντίστροφα για την αποχώρησή του κατά τη λήξη της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, εγκαταλείπει τη θέση έπειτα από 50 χρόνια υπηρεσίας.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο Οκτώβριο αναφερόμενος στις καταγγελίες ότι η Ρωσία έδωσε εντολή για ηλεκτρονική επίθεση ώστε να επηρεαστούν οι αμερικανικές εκλογές είχε κάνει λόγο για «νέα επιθετική στροφή στον πολιτικό κύκλο».

Ο Κλάπερ και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζε Τζόνσον, είχαν εκδώσει ανακοίνωση τον περασμένο μήνα κατηγορώντας την ρωσική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιούσε χάκερ για να εμπλακεί στην εκλογική μάχη με την δημοσιοποίηση email μεταξύ της Δημοκρατικής υποψηφίας, Χίλαρι Κλίντον, και τον επικεφαλής της εκστρατείας της, Τζόν Ποντέστα.

«Τα δημοσιευμένα email σε ιστοσελίδες όπως τα Wikileaks συνάδουν με μεθόδους και κίνητρα των προσπαθειών που κατευθύνονται από τη Ρωσία», είχε πει ο Κλάπερ ενώπιον συνόδου ασφαλείας.

«Δεν θα προχωρούσαμε στην ανακοίνωση αν δεν ήμασταν πολύ σίγουροι», είχε προσθέσει, χαρακτηρίζοντας όσα συνέβησαν «επιθετική στροφή στον πολιτικό κύκλο».

Εκπρόσωπος της DNI δήλωσε πως ο 75χρονος «υπέγραψε την επιστολή όπως απαιτείται από όλους τους διορισμένους διοικητικούς αξιωματούχους, αλλά ολοκληρώνει τη θητεία του».

Την ίδια στιγμή, ο στρατηγός Μαρκ Χέρτλινγκ, στρατιωτικός αναλυτής στο CNN είπε ότι ο Κλάπερ υπηρέτησε πολλά χρόνια στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών και αντιμετωπίζει στρες εδώ και δεκαετίες.

Από την άλλη, ο Κάρολ Κοστέλο του CNN πρόσθεσε ότι «όταν υπάρχει ανακατάταξη στην ηγεσία, αυτό επηρεάζει την οργάνωση. Αυτό λέει ο κ. Κλάπερ».

Copy link
Powered by Social Snap