Στο Βερολίνο ο Ομπάμα – Το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου

16/11/16 • 22:44 | UPD 17/11/16 • 07:38

Λίγο πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδας προσγειώθηκε στο Βερολίνο ο Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο βρίσκεται επί ποδός πολέμου για την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα μετέβη στο ξενοδοχείο «Adlon» όπου και κατέλυσε. Εκεί έχει δείπνο με τη Γερμανίδα Καγκαλέριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το δείπνο είναι ανεπίσημο, από την άποψη ότι δεν θα παραστούν άλλοι παράγοντες και ότι αυτό δεν θα καλυφθεί από το Μέσα Ενημέρωσης.

Κατά τον δεύτερο και τελευταίο σταθμό της μίνι ευρωπαϊκής περιοδείας του, οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει την προστασία του προέδρου Ομπάμα κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο.

Το «Air Force One» προσγειώνεται στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου Τέγκελ με τα γερμανικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι, το ξενοδοχείο στο οποίο θα καταλύσει ο Αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος, βρίσκεται δίπλα στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

Το ξενοδοχείο Adlon

Adlon Hotel in Berlin

Ο Ομπάμα θα αναχωρήσει το μεσημέρι της Παρασκευής με προορισμό το Περού όπου εκεί θα παραβρεθεί στη Σύνοδο Ασίας-Ειρηνικού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενδιαφέρον θα έχει η συνάντηση του Ομπάμα με την Γερμανίδα καγκελάριο η οποία θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του στην έδρα της καγκελαρίας. Αύριο το πρωί θα μεταβούν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά, Ολάντ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας , της Ισπανίας και της Βρετανίας, οι οποίοι θα έχουν κοινή συνάντηση με την καγκελάριο και τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα θα καταλύσει στο διάσημο πολυτελές ξενοδοχείο «Adlon», που βρίσκεται κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Η αστυνομία απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τη στάθμευση αυτοκινήτων και ποδηλάτων στην περιοχή ενώ πολλοί πολίτες που μένουν κοντά στο ξενοδοχείο – εκφράζουν την δυσφορία τους για ορισμένες οδηγίες των αστυνομικών όπως, για παράδειγμα, να μην ανοίγουν τα παράθυρα.

Το λόμπι του πολυτελούς ξενοδοχείου

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», τις ημέρες παραμονής του Μπαράκ Ομπάμα θα υπάρξουν ακτίνες αποκλεισμού στις ζώνες εντός των οποίων θα κινηθεί. Αυτό ισχύει για το αεροδρόμιο Τέγκελ και για τον εναέριο χώρο πάνω από τη γερμανική πρωτεύουσα, τις διαδρομές προς το ξενοδοχείο διαμονής του Αμερικανού προέδρου, τους χώρους ενδεχόμενων δημόσιων εμφανίσεων, στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία και στους υπόλοιπους σταθμούς της επίσκεψής του.

Υπενθυμίζεται ότι, το 2013 , οι αστυνομικές αρχές του Βερολίνου είχαν επιστρατεύσει 5.500 άτομα, ζητώντας τη συνδρομή και άλλων ομόσπονδων κρατιδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του Ομπάμα. Αυτή τη φορά ο αριθμός των αστυνομικών θα είναι ελαφρώς μικρότερος αφού σε αντίθεση με το 2013, δεν είναι προγραμματισμένη κάποια μεγάλη δημόσια εμφάνιση του προέδρου.