Τουρκία: Μεροληπτική η έκθεση της Ε.Ε. για την ενταξιακή μας πορεία

14/11/16 • 21:34 | UPD 20/11/16 • 23:33

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κουρτουλμούς χαρακτήρισε σήμερα «μεροληπτική» την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην δημοσιότητα, σημειώνοντας ότι αυτή οδηγεί στην γωνία την χώρα.

Στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής που αναφέρονται μεταξύ άλλων προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στη χώρα, τονίζεται ότι η Αγκυρα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που είναι απαραίτητοι για την ένταξη της χώρας στην Ενωση.

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι η αντίληψη που βρίσκεται πίσω από αυτή την έκθεση δεν είναι ιδιαίτερα φιλική…Πρόκειται για μια μεροληπτική έκθεση, που μπορεί να επηρεάσει (αρνητικά) στον δύσκολο αγώνα της Τουρκίας ενάντια στην τρομοκρατία σε διπλωματικούς όρους», τόνισε ο Κουρτουλμούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah.
«Πρόκειται για μονόπλευρη έκθεση, η οποία περιλαμβάνει απαράδεκτη διατύπωση…Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε εποικοδομητική κριτική, αλλά αναφορές που οδηγούν την Τουρκία στην γωνία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα.

Παράλληλα εξέφρασε την κατάπληξη του για τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που άφησε να εννοηθεί ότι η Ενωση εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έπειτα από τις συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και ακτιβιστών, στην συνέχιση των διώξεων που διεξάγει η Αγκυρα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.