Καθοριστικές συνομιλίες σε επτά ημέρες στη Γενεύη για το εδαφικό στο Κυπριακό

14/11/16 • 21:01 | UPD 14/11/16 • 21:01

Επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ στη Γενεύη, στις 20 του μηνός, συμφώνησαν οι δυο πλευρές στις επαφές που έληξαν την περασμένη Παρασκευή στο Σεν Πελεράν της Ελβετίας. Στη Γενεύη, τώρα, θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές στο εδαφικό, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει πολυμερής σύνοδος που θα σφραγίσει ενδεχόμενη συμφωνία.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει για πενταμερή σύνοδο (ΟΗΕ, ελληνοκυπριακή – τουρκοκυπριακή πλευρές και εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) εντός του 2016. Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Αθήνα ζητούν πολυμερή (με τη συμμετοχή της Ε.Ε. και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας).

Ολα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα επηρεάσει τις συνομιλίες και δεν αποκλείεται να κινηθούν με βήμα σημειωτόν, έως ότου αναλάβει ο Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017. Την ίδια στιγμή, όμως, ο απερχόμενος, Μπάρκ Ομπάμα, επιμένει σε λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι «ισχυρό και θετικό μοντέλο για όλους», εκφράζει την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία, που, εκτός των άλλων, θα δημιουργούσε ευκαιρίες για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην περιοχή. Στο μεταξύ, στις 8 Δεκεμβρίου θα γίνει νέα τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2016 που Τσίπρας – Αναστασιάδης – Νετανιάχου συναντώνται.

Επίθεση από Αγκυρα

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, επέρριψε την ευθύνη, για μη επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, στην ελληνική πλευρά. «Η Κύπρος -είπε- είναι πεδίο ασφάλειας της Τουρκίας. Εμείς γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο θα κάνουμε υποχωρήσεις και δηλώνουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε την επιθετική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία θέλει να ορίζει τα πάντα. Εφόσον διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην Κύπρο, εκεί θα σταματήσουμε. Επομένως, στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων, εάν η διεθνής κοινότητα θέλει αποτέλεσμα στο Κυπριακό, πρέπει να κάνει υποδείξεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σήμερα, στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, στη θεωρούμενη ίσως σαν τη χειρότερη αξιολόγηση που έγινε ποτέ, καταγράφεται «οπισθοδρόμηση» της Αγκυρας σε όλα τα πολιτικά κριτήρια.

ΘΑΝ. ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου