ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ 2011

Τρόμος από τα 7,8 Ρίχτερ και το τσουνάμι στην Νέα Ζηλανδία

14/11/16 • 08:34 | UPD 14/11/16 • 10:33

Τον εφιάλτη του πολύνεκρου σεισμού του 2011 ξύπνησε στη Νέα Ζηλανδία ο ισχυρότατος σεισμός των 7,5 βαθμών (ή 7,8 βαθμών σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία), που σημειώθηκε χθες, βόρεια του Κράιστσερτς. Oλος ο μηχανισμός διάσωσης τέθηκε επί ποδός, εκκενώνοντας περιοχές και αμέσως εκδόθηκε συναγερμός για τσουνάμι. Μετά το σεισμό, τεράστια κύματα κατευθύνθηκαν προς τις ανατολικές ακτές της χώρας. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χιλιόμετρα βόρεια του Κράιστσερτς, της μεγαλύτερης πόλης του Νότιου Νησιού. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο μέχρι αργά χθες δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για τις επιπτώσεις του σεισμού, που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής (1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας).

Η προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε και για την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. «Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα», δήλωναν οι Αρχές, ύστερα από το πρώτο μικρό τσουνάμι που προκλήθηκε από το σεισμό. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές πόλεις στην ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού. Τον πρώτο σεισμό ακολούθησαν πολλές άλλες ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις, με μεγαλύτερη εκείνη των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το Κράιστσερτς είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό (6,3 βαθμών) τον Φεβρουάριο του 2011 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και προκάλεσε μεγάλη καταστροφή.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου