Προβληματισμός για τις σχέσεις Τραμπ με την Τουρκία

12/11/16 • 11:11 | UPD 12/11/16 • 11:17

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο ελληνοαμερικανικό λόμπι, το όποιο στην συντριπτική του πλειοψηφία στήριξε και ποντάρισε στην εκλογή Κλίντον, για τα πρώτα δείγματα γραφής που δίνει η ομάδα Τραμπ μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές.

Του ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον, Πέτρου Κασφίκη

Σαν να μην έφταναν οι δηλώσεις του εκλεγμένου αντιπροέδρου Μάικ Πενς που χαρακτήρισε την Τουρκία ως τον πιο «σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή» υποστηρίζοντας ότι οι διμερείς σχέσεις πρέπει να επιστρέψουν «στις παλιές καλές μέρες», ήρθε να προστεθεί και η τοποθέτηση του στρατηγού Μάικλ Φλιν (στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ και αρμόδιου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας), ο οποίος με άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στο «The Hill» κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ομπάμα ότι δεν κατάφερε να αντιληφθεί την γεωπολιτική θέση της Τουρκίας.

Λίγες μόλις ώρες μετά την δημοσίευση του συγκεκριμένου κειμένου, ο δημοσιογράφος Chuck Ross της ιστοσελίδας «THE DAILY CALLER» αποκάλυπτε τις υπόγειες διασυνδέσεις του Αμερικάνου στρατηγού με την Άγκυρα. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κείμενο, η εταιρία συμβούλων που έχει ιδρύσει ο Φλιν (Flynn Intel Group) έχει ξεκινήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε μια αμφιλεγόμενη Ολλανδική εταιρία (Inovo BV), η οποία ανήκει σε Τούρκο επιχειρηματία που μάλιστα κατέχει ανώτερη θέση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Θέσεων της Τουρκίας.

Ο εν λόγω στρατηγός στο άρθρο γνώμης που έστειλε δεν περιορίστηκε σε γενικές αναφορές, αλλά χαρακτήρισε την Τουρκία ως παράγοντα σταθερότητας καλώντας τις ΗΠΑ να την τοποθετήσουν στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής τους. Δεν δίστασε μάλιστα να ζητήσει ευθέως την έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία αδιαφορώντας επιδεικτικά για την ανεξαρτησία των θεσμών της δικαιοσύνης.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, λοιπόν, του Αμερικάνου στρατηγού δημιουργούν ευλόγως ανησυχία στην ελληνική πλευρά, καθώς ο Φλιν έχει διατελέσει επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ και είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους για την θέση του υπουργού άμυνας στην διακυβέρνηση Τραμπ.

Οι απόψεις του Φλιν σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του εκλεγμένου αντιπροέδρου Μάικ Πενς ίσως καταδεικνύουν πως η Τουρκία έχει πετύχει παρασκηνιακά να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση στην ομάδα Τραμπ που θα τις επιτρέπει να προωθεί τις γεωπολιτικές της απόψεις στα κρίσιμα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Ουάσινγκτον.

Copy link
Powered by Social Snap