ΣΤΟ ΕΔΑΦΙΚΟ «ΚΟΛΛΑΕΙ» ΤΟ ΘΕΜΑ

Χωρίς πρόοδο ο διάλογος για το Κυπριακό στην Ελβετία

12/11/16 • 08:11 | UPD 12/11/16 • 08:13

Δίνοντας «υποσχετικές» για τη συνέχιση του δικοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο, πέφτει η «αυλαία» στις επαφές μιας ολόκληρης εβδομάδας στο τουριστικό θέρετρο, Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί ξεκίνησαν για πρώτη φορά επισήμως τις συζητήσεις για το «αγκάθι» του εδαφικού, αλλά η τουρκοκυπριακή (τ/κ) πλευρά ζήτησε το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο να έχει ποσοστό 32% των εδαφών της Μεγαλονήσου. Κάτι που δεν δέχεται η ελληνοκυπριακή (ε/κ) πλευρά. Η Λευκωσία προτείνει 75% το ελληνοκυπριακό και 25% το τουρκοκυπριακό. Το 2002, ο τότε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είχε προτείνει για το τ/κ τμήμα 28,5% και 28,6%.

Ολα αυτά στο φόντο της ωμής παρέμβασης του Ταγίπ Ερντογάν, μεσούσης της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία, που, μέσω του ψευδοπρωθυπουργού των Κατεχομένων, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, έστειλε το μήνυμα πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής της κατεχόμενης Μόρφου στους Ελληνοκύπριους. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε πως η Αγκυρα δεν αποδέχεται ποσοστό κάτω του 30%. Να σημειωθεί πως το θέμα της Μόρφου είναι «κόκκινη γραμμή» και για τις δυο πλευρές, αφού οι μεν Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να την επιστρέψουν, η δε ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συζητά τη μη επιστροφή της.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Ερντογάν φέρεται να έχει πει προ μηνών ότι η Μόρφου δεν πρέπει να δοθεί στους Ελληνοκύπριους «επειδή είναι από τα πιο εύφορα εδάφη του νησιού». Να σημειωθεί πως σε παλαιότερες συνομιλίες, το κύριο θέμα ήταν η επιστροφή της Αμμοχώστου (τώρα συζητείται η επιστροφή της κλειστής περιοχής, που αποτελεί το 1/16 της Αμμοχώστου).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
targyrakis@e-typos.com
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου