Τραμπ σε Ερντογάν: Σας σέβομαι ιδιαίτερα, η Ιβάνκα είναι οπαδός σας

11/11/16 • 23:00 | UPD 11/11/16 • 23:05

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα οι δύο άνδρες είχαν έναν ιδιαίτερο διάλογο με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει τον «σεβασμό» του απέναντι στον πρόεδρο της Τουρκίας και την κατανόησή του στις τουρκικές θέσεις.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ερντογάν έγινε χθες Πέμπτη και κατά τις πληροφορίες η επικοινωνία έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ δηλώνει «οπαδός» του νέου Αμερικανού προέδρου.

ο διάλογος των δύο ανδρών

– Τραμπ: Καλησπέρα σας κ. Ερντογάν, πραγματικά σας σέβομαι ιδιαίτερα καθώς κάνατε πολλά για τη χώρα σας. Δίπλα μου είναι και η Ιβάνκα. Είναι θαυμάστριά σας και οπαδός σας.

– Ερντογάν: Δεν σας κρύβω τον προβληματισμό μου σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος του Φετουλάχ Γκιουλέν, τους Κούρδους της Σύριας και τις εξελίξεις στη Μοσούλη

– Τραμπ: Σας καταλαβαίνω. Στα θέματα αυτά πρέπει να συνεργαστούμε και να βρούμε λύσεις.

Επίσης, οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη βούλησή τους για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την αποφασιστικότητά τους για συνεργασία πρωτίστως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και σε θέματα της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, πριν το πραξικόπημα, ο Τούρκος πρόεδρος ζητούσε να αποκαθηλωθεί το όνομα του Τραμπ από τους ουρανοξύστες του στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας ότι βρίζει τους Μουσουλμάνους. Ωστόσο, τώρα, αυτός και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεναλί Γιλντιρίμ που επικοινώνησε σήμερα Παρασκευή με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, προσπαθούν να τον προσεγγίσουν για να προωθήσουν τις θέσεις τους.

«Η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Θα επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία στο προγενέστερο καλό σημείο», δήλωσε από την πλευρά του ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση πως ο Τραμπ είναι ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την κυβέρνηση της Άγκυρας» επισήμανε ο Πενς.