Προς ναυάγιο οι επαφές Αναστασιάδη – Ακιντζί

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα – Απειλεί με προσάρτηση των κατεχομένων

10/11/16 • 21:02 | UPD 10/11/16 • 21:02

Οι διαπραγματεύσεις του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού συνεχίζονται στο Μont Pelerin της Ελβετίας χωρίς ελπίδες (όπως όλα δείχνουν) για θετική κατάληξη.

Πληροφορίες από ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή, δεν δίνει την εικόνα της αναζήτησης συμφωνίας, αλλά την αποτροπή ναυαγίου.

Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα ενοποιημένο έγγραφο στο οποίο καταγράφονται με μπλε γράμματα οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και με κόκκινα γράμματα οι θέσεις της τουρκοκυπριακής. Στόχος είναι να επιτευχθούν συγκλίσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία στα διάφορα θέματα που θα εμφανίζονται με μαύρα γράμματα. Το πρωί υπήρξε καθυστέρηση δύο ωρών στην καθορισμένη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη και του Μ. Ακιντζί καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε να εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα (μάλλον με τη Τουρκία) για να παρουσιαστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται νέα συνάντηση στην οποία παρακάθονται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ , Έσπεν Μπαρθ `Ειντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Στις 9 η ώρα οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών πρόκειται να παρακαθίσουν σε δείπνο στο Μοντρέ στο οποίο τους προκάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτό που συζητείται ως προς την εδαφική πτυχή είναι τα κριτήρια των εδαφικών αναπροσαρμογών και η κατάθεση χαρτών με συγκεκριμένες περιοχές μάλλον φαίνεται να είναι πολύ μακριά. Η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρεται να μην δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικές παραχωρήσεις ώστε το έδαφος που θα επιστραφεί να επιτρέπει την επιστροφή 100.000 ελληνοκυπρίων προσφύγων στα σπίτια τους. Την όποια εξέλιξη υπονομεύουν και δηλώσεις που γίνονται στη Τουρκία, με τις οποίες διατυπώνονται απειλές πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για λύση του Κυπριακού ως το τέλος του 2016, η Άγκυρα θα εξετάσει το μοντέλο της Κριμαίας για προσάρτηση των κατεχομένων στη τουρκική επικράτεια.