Ποιοι έδωσαν την νίκη στον Τραμπ

10/11/16 • 12:02 | UPD 10/11/16 • 12:02

Οι άνδρες, λευκοί, ηλικίας 65 και άνω, μέσης εκπαίδευσης και οι ευκατάστατοι έδωσαν τη θριαμβευτική νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ. Τα δημογραφικά στοιχεία που προκύπτουν είναι αυτά που καθόρισαν τελικώς το αποτέλεσμα, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν να αποτυγχάνει.

Ο Τραμπ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους ψηφοφόρους που είναι δυσαρεστημένοι από την τωρινή κατάσταση στη χώρα. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα φέρει δουλειές πίσω, τιμωρώντας τις ξένες επιχειρήσεις, θα επαναφέρει την ευημερία και την ασφάλεια, ώστε «να κάνει τις ΗΠΑ σπουδαίες και πάλι».

Οι λευκοί ψηφοφόροι αποτέλεσαν το 70% του εκλογικού σώματος, με τον Τραμπ να συγκεντρώνει 53% των ψήφων τους και την Κλίντον το 41%. Ο νέος πρόεδρος είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των ανδρών με απολυτήριο Λυκείου και ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο πτυχίο. «Αγαπώ τους ανθρώπους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου», είχε δηλώσει ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να αγγίξει συναισθηματικά όσους νιώθουν ότι κατέχουν το μικρότερο κομμάτι στην κοινωνία. Επιπλέον, τα ποσοστά ανεργίας είναι ελαφρώς αυξημένα σε Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα και Φλόριντα, Πολιτείες που κέρδισε ο Τραμπ, ο οποίος στη ρητορική του επισήμανε συνεχώς πως θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τον αμερικανικό λαό.

Οι Αφροαμερικανοί που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες τα προηγούμενα οχτώ χρόνια αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη γραμμή Ομπάμα και να ψηφίσουν Κλίντον, σε μικρότερο όμως ποσοστό, με την Δημοκρατική υποψήφια να συγκεντρώνει 88% έναντι του 8% του Τραμπ, κάτι που όμως δεν τον επηρέασε.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μικρότερη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες, με το ποσοστό να κυμαίνεται στο 51% (128 εκατομμύρια ψηφοφόροι), κυρίως λόγω της μικρότερης συμμετοχής των μειονοτήτων.
Μπορεί ο Τραμπ να κέρδισε τους άνδρες, ωστόσο, δεν έχασε μεγάλο ποσοστό από τις γυναίκες, παρά το γεγονός ότι ξέσπασε σκάνδαλο με σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τον ίδιο να τις χαρακτηρίζει «σκυλιά». Το γυναικείο φύλο, πάντως, δεν συσπειρώθηκε για να αναδείξει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο 70χρονος Ντόναλντ Τραμπ είναι ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ίδιος προσέλκυσε ανθρώπους της ηλικιακής ομάδας 45-64 και 65+, ενώ τη Χίλαρι ψήφισαν νεότεροι, με το δυνατό της σημείο να είναι οι 18-29 και 30-44. Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ξύπνησαν πάθη, δημιουργώντας έντονη πόλωση και διχασμό στην κοινωνία, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων έριξε ψήφο διαμαρτυρίας, είτε επιλέγοντας Χίλαρι είτε Τραμπ, απλώς επειδή δεν ήθελε τον άλλο υποψήφιο.

Ενα εκ των παραδόξων των αμερικανικών εκλογών είναι ότι δεν εκλέγεται πρόεδρος αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό, στην προκειμένη περίπτωση η Κλίντον, αλλά αυτός που έχει το μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, δηλαδή ο Τραμπ. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν στην αναμέτρηση του 2000 μεταξύ του Αλ Γκορ και του Τζορτζ Μπους.

 

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

asoutzou@etypos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Διαβάστε τα πάντα για τις αμερικανικές εκλογές στο EleftherosTypos.gr κάνοντας κλικ στην σημαία!

amerikanikes-ekloges-apoetelesmata-1300