«Χαστούκι» σε Ορμπάν από τη Βουλή της Ουγγαρίας

09/11/16 • 21:21 | UPD 09/11/16 • 21:21

Σε φιάσκο για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, κατέληξε η χθεσινή ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα καθιστούσε παράνομη τη μετεγκατάσταση από την Ε.Ε. προσφύγων στη χώρα. Η πρόταση δεν εξασφάλισε την υποστήριξη της Αριστεράς ούτε εκείνες του ακροδεξιού κόμματος Jobbik.

Οι βουλευτές του τελευταίου έθεσαν όρους στον πρωθυπουργό, ζητώντας του την κατάργηση της ρύθμισης η οποία επιτρέπει σε προνομιούχους αλλοδαπούς οι οποίοι αγοράζουν κρατικά ομόλογα της Ουγγαρίας πέραν ενός ποσού να λαμβάνουν άδεια πολύχρονης παραμονής στη χώρα. Ο Ορμπαν αρνήθηκε την πρόταση, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό», με αποτέλεσμα οι ακροδεξιοί να απέχουν.
Πρόκειται για τη δεύτερη αποτυχία του Ούγγρου πρωθυπουργού σε διάστημα λίγων μηνών. Στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ούγγροι, η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισε, απέρριψε το σχέδιο της Ε.Ε. για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων μέσω ποσοστώσεων. Η συμμετοχή, ωστόσο, στο δημοψήφισμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50% προκειμένου να αποκτήσει νομική αξία και έτσι η αναθεώρηση ήταν απαραίτητη.

Η αποφασιστικότητα του Ορμπαν να κρατήσει μακριά μετανάστες και πρόσφυγες, χτίζοντας συρματένιους φράχτες για σύνορα, έχει εκνευρίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες για την εισροή 1,4 εκατομμύριων ανθρώπων το 2015.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει ακόμη και βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν χώρες-μέλη της Ε.Ε. από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη συνεχίζουν να «υψώνουν τείχη αντί να επιδεικνύουν αλληλεγγύη στο προσφυγικό».
Ο πολιτικός αναλυτής, Ρόμπερτ Λάσζλο υποστηρίζει πως η χθεσινή αποτυχία αναμένεται να αποδυναμώσει τις θέσεις του Ορμπαν στις συνομιλίες με την Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι το κόμμα του απολαμβάνει υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά. «Η ψηφοφορία ήταν ένα προσωρινό φιάσκο, παρόμοιο με αυτό του δημοψηφίσματος. Στις Βρυξέλλες δεν θα μπορέσει να το πουλήσει ως επιτυχία και οι θέσεις του θα είναι αποδυναμωμένες», αναφέρει.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου «Tarki», το κυβερνητικό Fidesz του Ορμπαν διεύρυνε την υποστήριξη από 30% σε 32%. Το Jobbik είναι το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κόμμα με 10% -πτώση από 14% τον Ιούλιο, ενώ οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν το 9%.

«Προδότες»

Οι βουλευτές του Jobbik που πιέζουν για μια ακόμη πιο ακροδεξιά κυβέρνηση ξεδίπλωσαν εντός του Κοινοβουλίου πανό που έγραφε: «Προδότης είναι εκείνος που αφήνει να εισέλθουν οι τρομοκράτες έναντι χρημάτων». Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ξένοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζουν στην Ουγγαρία για τουλάχιστον πέντε χρόνια, καταβάλλοντας τουλάχιστον 300.000 ευρώ. Περίπου 10.000 Κινέζοι έχουν επωφεληθεί από το ευνοϊκό καθεστώς μετεγκατάστασης στην Ουγγαρία επί πληρωμή, ενώ τη χώρα προτιμούν εύποροι επενδυτές από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Το Jobbik επιμένει πως ορισμένες νέες αφίξεις αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap