Το εκλογικό σύστημα των ηπα εκανε το θαυμα του

Απίστευτο: Η Χίλαρι έχασε αν και πήρε περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ

09/11/16 • 16:02 | UPD 09/11/16 • 16:07

Απίστευτο και όμως αμερικανικό… Περισσότερες ψήφους πήρε η Χίλαρι Κλίντον από τον Ντόναλντ Τραμπ και όμως έχασε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Είναι ένα από τα περίεργα του συστήματος διεξαγωγής των εκλογών που συνέβη στη φετινή διαδικασία.

Όπως αναφέρει το δίκτυο CNN, η υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα έλαβε 58.909.579 ψήφους ενώ ο πολιτικός της αντίπαλος και μεγάλος νικητής των εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ, 58.864.093 ψήφους, δηλαδή, η Χίλαρι έχει στη φαρέτρα της 45.486 περισσότερες ψήφους κι όμως είναι η ηττημένη των εκλογών.

Στην Αμερική όμως αυτό που έχει σημασία είναι ο αριθμός των εκλεκτόρων με τη Χίλαρι να έχει 218 και ο Τραμπ 289 και να αναδεικνύεται στον μεγάλο νικητή των εκλογών.

Τέσσερις φορές πιο πρόσφατα – το 2000 στην αναμέτρηση του Τζορτζ Μπους με τον Αλ Γκορ- ο νικητής των εκλογών εξασφάλισε μεν τους περισσότερες εκλέκτορες αλλά όχι τις περισσότερες ψήφους.

Οι εκλέκτορες κάνουν την διαφορά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων: συνολικά είναι 538 και κατανέμονται στις αμερικανικές πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010.

Το σύστημα προβλέπει ότι, όποιος κερδίσει στην πολιτεία την λαϊκή ψήφο παίρνει όλους τους εκλέκτορες με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου κατανέμονται αναλογικά.

Για την είσοδο στον Λευκό Οίκο απαιτούνται συνολικά 270 εκλέκτορες.

Με βάση λοιπόν το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, νικητής των εκλογών είναι αυτός που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό των εκλεκτόρων και όχι των ψήφων. Γι΄αυτό και ορισμένες πολιτείες, που έχουν πολλούς εκλέκτορες , είναι σημαντικές για τους υποψηφίους. Για παράδειγμα, η ήττα της Χίλαρι στη Φλόριντα, είχε βαρύνουσα σημασία για το Δημοκρατικό Κόμμα καθώς η πολιτεία αυτή αναδεικνύει 29 εκλέκτορες.

Διαβάστε τα πάντα για τις αμερικανικές εκλογές κάνοντας κλικ στην σημαία!

amerikanikes-ekloges-apoetelesmata-1300

Διαβάστε ακόμη