Μέρκελ προς Τραμπ: «Στενή συνεργασία βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες»

09/11/16 • 14:23 | UPD 09/11/16 • 14:24

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ πρότεινε στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «μια στενή συνεργασία» βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον σεβασμό για τον άλλον.

«Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε:

Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ».

Αναλύτικά η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ: 

Συγχαίρω τον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ είναι μια παλιά και αξιότιμη δημοκρατίαα. Ο εκλογικός αγώνας αυτή τη χρονιά ληταν ιδιαίτερος, με μια αντιπαράθεση, η οποία εν μέρει ήταν δύσκολο να διαχειριστεί κανείς. Αντιμετώπισα, επομένως, όπως και οι περισσότεροι από εσάς, την έκβαση αυτής της εκλογικής αναμέτρησης με ιδιαίτερη ένταση.

Το ποιον εκλέγει πρόεδρο ο αμερικανικός λαός σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, έχει μια σημασία πολύ πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ. Για εμάς τους Γερμανούς ισχύει το εξής: με καμία χώρα εκτός της Ε.Ε. δεν έχουμε τόσο βαθιά διασύνδεση, όσο με τις ΗΠΑ. Αυτός που διοικεί αυτή τη χώρα με την τεράστια οικονομική δύναμη, τη στρατιωτική της δυναμική και την ισχυρή πολιτιστική επιρροή, έχει ευθύνη, την οποία μπορεί να αντιληφθεί σχεδόν παντού στον κόσμο. Οι Αμερικανίδες και οι Αμερικανοί αποφάσισαν, αυτή την ευθύνη να την αναθέσουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ συνδέονται μέσω αξιών: δημοκρατία, ελευθερία, σεβασμός στο κράτος στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την πολιτική τοποθέτηση. Σε αυτή την αξιακή βάση καλώ τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ σε στενή συνεργασία.

Η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι και θα μείνει ένα θεμέλιο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, ώστε να μπορέσουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: την επιδίωξη της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, την προσπάθεια για μια οραματική περιβαλλοντική πολιτική, τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, τη φτώχεια, την πείνα και τις ασθένειες, τη μάχη για την ειρήνη και την ελευθερία στη Γερμανία, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Copy link
Powered by Social Snap