Πρώην διευθυντής Cumhuriyet: Καθυστερημένη η καταδίκη της Ευρώπης για την Τουρκία

08/11/16 • 22:41 | UPD 08/11/16 • 22:41

Η καταδίκη από την πλευρά της Ευρώπης για τα μέτρα καταστολής στην Τουρκία που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ήρθε πολύ καθυστερημένα, με την κατάσταση πλέον στην χώρα να είναι «φλέγουσα», υποστήριξε ο πρώην διευθυντής της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet.

Το Σάββατο οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν την προφυλάκιση του εν ενεργεία διευθυντή και των ανώτερων στελεχών της εφημερίδας που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα. Επικριτές τονίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις διώξεις αυτές στοχεύει στην συντριβή της νόμιμης αντιπολίτευσης.

«Ασκούσαμε πίεση στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να προβούν σε βήματα και να αναφερθούν στην καταπίεση στην Τουρκία, αλλά παρέμειναν σιωπηλοί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζαν Ντουντάρ, προηγούμενος διευθυντής της εφημερίδας, έπειτα από την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Παρισιού.

Ο Ντουντάρ φυλακίστηκε πέρυσι, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δημοσίευση κρατικών απορρήτων που αφορούσαν την υποστήριξη Σύρων ανταρτών από την Τουρκία. Αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο και έφυγε από την Τουρκία για την Γερμανία.

«Σήμερα προσπαθούν να εκφράσουν την ανησυχία τους, αλλά είναι πλέον αργά καθώς η χώρα πλέον βρίσκεται σε φλέγουσα κατάσταση».

«Ο Ερντογάν επιθυμεί την δημιουργία ενός μονοκομματικού κράτους και του καθεστώτος ενός ανδρός. Ασκεί πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και εκμεταλλεύεται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την θέσπιση ενός τέτοιου κράτους», τόνισε ο Ντουντάρ.

Έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο 170 δημοσιογραφικών οργανισμών, με 2.500 δημοσιογράφους να μένουν άνεργοι, σύμφωνα με την τουρκική ένωση δημοσιογράφων.

Τις τελευταίες μέρες η Άγκυρα δέχεται δριμεία κριτική από κυβερνήσεις της ΕΕ, αλλά διπλωμάτες εκτιμούν ότι υπάρχει μικρή προοπτική για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Copy link
Powered by Social Snap