Ποιον θέλουν νικητή

Αγωνιά η Ευρώπη για τις εκλογές στις ΗΠΑ

08/11/16 • 07:59 | UPD 08/11/16 • 07:59

Μια ανάσα πριν από το άνοιγμα της κάλπης στις ΗΠΑ, Ευρωπαίοι πολίτες, πολιτικοί αλλά και χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. «Πώς θα είναι η Αμερική με τον Ντόλαντ Τραμπ στο τιμόνι;» διερωτώνται αναλυτές από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία… Αν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, θα συνεχίσει την «ήπια» εξωτερική πολιτική ή θα είναι πιο παρεμβατική; Κι αν ο Τραμπ ανατρέψει τα προγνωστικά και κερδίσει το στοίχημά του, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στον απομονωτισμό και την εσωστρέφεια; Τα ερωτήματα αναμένουν απαντήσεις άμεσα, καθώς σε λίγες ώρες η υφήλιος θα γνωρίζει το νέο πλανητάρχη!

Η γερμανική «Deutsche Wellw» και η γαλλική «Le Monde» φιλοξενούν σχετικά άρθρα, ενώ η Deutsche Bank εκτιμά ότι αν εκλεγεί η κ. Κλίντον θα καταγραφεί ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έως 5%. Αντίθετα, σε περίπτωση νίκης του κ. Τραμπ, θα υπάρξει πτώση έως και 10%.

Είναι φανερό ότι αν ψήφιζαν οι Ευρωπαίοι, θα εκλεγόταν με μεγάλο ποσοστό υπεροχής η κ. Κλίντον! Οι Ευρωπαίοι θεωρούν τον Τραμπ λαϊκιστή και ξενόφοβο. Για την ανατολική Ευρώπη δε (τις πρώην κομμουνιστικές χώρες) η κατάσταση είναι πιο απλή: θεωρούν τον Τραμπ φιλορώσο και αυτό φοβίζει την ομάδα χωρών που θέλει να απεμπλακεί από τη Μόσχα.

Ευρωπαϊκές ανησυχίες

«Πανικό προκαλεί η προοπτική να γίνει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ», αναφέρει η «Le Monde», ενώ σε δημοσκόπηση που έγινε στη Γερμανία οι ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 77% ότι οι αμερικανο-γερμανικές σχέσεις θα διαταραχθούν αν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ! Προς επίρρωσιν αυτής της άποψης, ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την προοπτική εκλογής του Τραμπ.

Μπορεί η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ να τηρεί σιγήν ιχθύος και να αποφεύγει να λάβει θέση -όπως και άλλοι ηγέτες για να μην κατηγορηθεί ότι αναμιγνύεται στα εσωτερικά ξένης χώρας-, όμως ο πρόεδρος Γκάουκ που διανύει τις τελευταίες ημέρες στον προεδρικό θώκο δεν δίστασε να εκφράσει τις ανησυχίες του στο «Spiegel» για την προοπτική να πρέπει να συνεργαστεί η Ευρώπη με πλανητάρχη τον Τραμπ.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

akotzia@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου