Ωρα μηδέν για το Κυπριακό – Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση [βίντεο]

07/11/16 • 11:36 | UPD 07/11/16 • 11:36

Ξεκινάνε σήμερα οι εντατικές συζητήσεις ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Το ξενοδοχείο που έχουν καταλύσει οι δύο ηγέτες έχει κατακλυστεί απο δημοσιογράφους εφόσον το ενδιαφέρον και η παρουσία του Μπαν κι Μουν δίνει άλλο αέρα στη διαδικασία.

Ομιλία Μπαν Κι Μουν

Οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν στο κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εκκρεμούντων θεμάτων ανέφερε ο γγ. του ΟΗΕ. Οι δύο ηγέτες θα κάνουν οτι είναι δυνατον να προσπαθήσουν για κατάληξη μέχρι το τέλος του χρόνου Όπως ανέφερε ο Μπαν Κι Μουν υπάρχει ένα θέμα κρίσιμων θεμάτων σε εκκρεμότητα. Όπως είπε στη σύντομη δήλωση του, διακρίνει την αποφασιστικότητα των Αναστασιαδη και Ακιντζι για πρόοδο τους τελευταίους 18 μήνες αν και παραμένουν δύσκολα θέματα μπροστά. Η Κύπρος προσφέρει μεγάλη ελπίδα οτι οι μεγάλες διενέξεις μπορούν να επιλυθούν μέσα από διαπραγματεύσεις ανέφερε ο κ. Μουν δεσμευόμενος οτι θα βοηθήσει όσο μπορεί τη διαδικασία. Καλώ όλα τα μέρη και τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν τις δύο κοινότητες στην προσπάθειά τους για επίλυση του κυπριακού επεσήμανε ο κ. Μουν.

«Οι δυο ηγέτες βρίσκονται σε μια δύσκολη διασταύρωση» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως τους ενθαρρύνει και τους προτρέπει να συνεχίσουν με το ίδιο όραμα. Οι προσδοκίες και για τις δυο κοινότητες είναι μεγάλες, είπε ο Μπαν κι Μουν.

Είμαι εδώ, κατέληξε ο ΓΓ των ΗΕ, για να δώσω στους δυο ηγετες την πλήρη υποστήριξη μου αλλά και τη δέσμευση των ΗΕ για να τους βοηθήσω με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να φτάσουν το στόχο που μοιράζονται, καθώς το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί απο Κύπριους για όλους τους Κύπριους.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν έφθασε στις 9.15 το πρωί στο ξενοδοχείο Le Mirador Resort and Spa στο Μοντ Πελεράν, όπου τον υποδέχθηκαν ο Ειδικός Σύμβουλός του για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ ΄Ειντε, και η Ειδική Αντιπρόσωπός του στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Διακυβέρνηση και περιουσιακό

Εκκρεμότητες αναφορικά με τα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού αναμένεται να συζητήσουν Αναστασιάδης και Ακιντζί την πρώτη μέρα.

Βάσει προγράμματος, το οποίο τηρείται ευλαβικά, το θέμα του εδαφικού αναμένεται να ξεκινήσει να συζητείται αύριο.

Τριάντα συνολικά δημοσιογράφοι βρίσκονται στο Μοντ Πελερεν με την ταλαιπωρία από το χιόνι και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας να μην εκλείπουν.

Η πρώτη παρουσίαση του Μπαν κι Μουν με τους δύο ηγέτες θα λάβει χώρα σε μισή ωρα.

http://www.kathimerini.com.cy