ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ

Τι θα κάνει τις πρώτες 100 ημέρες όποιος…μπει στον Λευκό Οίκο

06/11/16 • 07:00 | UPD 06/11/16 • 11:01

Κάνοντας άλμα στο χρόνο, ας υποθέσουμε ότι είναι 20 Ιανουαρίου του 2017 και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον, κάθεται στην Οβάλ Αίθουσα του Λευκού Οίκου. Αλλαγή σκηνικού: ο Ντόναλντ Τραμπ εισέρχεται στη δυτική πτέρυγα και με τη βροντερή φωνή του καλεί στην πρώτη σύσκεψη όλους τους συμβούλους του.

Ποιες θα ήταν οι πρώτες αποφάσεις και ενέργειες του επόμενου (της επόμενης) προέδρου των ΗΠΑ; Οι Αμερικανοί αναλυτές αυτόν τον καιρό γράφουν σελίδες επί σελίδων για τις πρώτες 100 μέρες της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα. Οι «New York Times», μάλιστα, έχουν καταγράψει με πολύ χιούμορ αυτές τις 100 μέρες, επισημαίνοντας τα αδύναμα σημεία του καθενός. Για παράδειγμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Κλίντον θα αλλάξει τα password του υπολογιστή της για να συνεχίσει να στέλνει «ιδιωτικά» e-mails! Τι θα κάνει, λοιπόν, η Χίλαρι με τη Δικαιοσύνη, με τη Συρία, με τους συμβούλους της; Τι θα αποφασίσει ο Τραμπ με το τείχος για να αποκλείσει τους Μεξικανούς μετανάστες, με τη φορολογία, με το Γκουαντάναμο;

Αν και οι «100 μέρες» είναι ένα μικρό διάστημα που δεν προλαβαίνει ένας πρόεδρος να κάνει θεαματικές πολιτικές κινήσεις στην εσωτερική ή τη διεθνή σκακιέρα, ωστόσο είναι ένας αριθμός με ιδιαίτερη συμβολή σημασία, που γεμίζει άγχος τους νικητές των εκλογών.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

 akotzia@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί