Ο σεισμός στην κεντρική Ιταλία μετακίνησε το έδαφος 70 εκατοστά!

02/11/16 • 15:31 | UPD 02/11/16 • 15:31

Nέος ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε χθες την «πληγωμένη» Ιταλία. Η δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε με επίκεντρο λίγο ανατολικότερα από τον μεγάλο σεισμό της Κυριακής, στην περιφέρεια του Μάρκε, με τους δημάρχους της περιοχής να μιλούν για νέες καταρρεύσεις κτιρίων.

Είχε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο και έγινε αισθητός και πάλι σε μεγάλη ακτίνα, από την Ανκόνα μέχρι τη Ρώμη. Ο Μάρκο Ρινάλντι, δήμαρχος της Ουσίτα, μίας από τις κωμοπόλεις που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς, μίλησε για νέες καταρρεύσεις κτιρίων και είπε χαρακτηριστικά πως η πόλη «περνά έναν Γολγοθά». Εξίσου δραματικές είναι και οι αναφορές από το κοντινό Καστάντζελο σουλ Νέρα, όπου ο δήμαρχος Μάουρο Φαλκούτσι δήλωσε με τη σειρά του στο ιταλικό πρακτορείο Ansa. «Εδώ καταρρέουν τα πάντα, κι ό,τι δεν πέφτει είναι ετοιμόρροπο».

Αίσθηση την ίδια ώρα προκαλούν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως από τον σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών που έπληξε την Κυριακή την κεντρική Ιταλία, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες άστεγους και δεκάδες τραυματίες, αλλά ευτυχώς όχι νεκρούς. Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή, ώστε το επίπεδο του εδάφους μετακινήθηκε κατά τόπους έως και 70 εκατοστά, διαπίστωσαν ερευνητές του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CNR) και του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) που ανακάλυψαν βάσει δορυφορικών φωτογραφιών πως η παραμόρφωση του γήινου φλοιού στην ορεινή περιοχή που επλήγη, εκτείνεται σε 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μετατόπιση του εδάφους έχει σημειωθεί στην περιφέρεια του Καστελούτσο, κοντά στη Νόρτσια, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, ανακοίνωσε την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών. Φωτογραφίες από ένα ελικόπτερο της ιταλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δείχνουν πως το βουνό «έχει σπάσει» σε περιοχές γύρω από τη Νόρτσια.

Από την Κυριακή έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.100 μετασεισμοί, μεταξύ των οποίων 240 δονήσεις μεγέθους μεταξύ 3 και 4 βαθμών και 19 δονήσεις μεγέθους μεταξύ 4 και 5 βαθμών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου. Χθες, οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό έναν σκύλο από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο σεισμός της Κυριακής, ενώ σπεύδουν να περισυλλέξουν θρησκευτικά κειμήλια από τις εκκλησίες που κατέρρευσαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ν. Παυλόπουλος

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου