Αλλο ενα ανεξήγητο επεισόδιο στο φαινόμενο τραμπ

Ο Τραμπ έχει «καπαρώσει» χιλιάδες ιστοσελίδες που τον βρίζουν

02/11/16 • 09:36 | UPD 02/11/16 • 09:39

Όποιος διαχειρίζεται τον ιστότοπο donaldtrumpsucks.com (Ο Ντοναλντ Τραμπ ειναι μαλ…ς) θα πρέπει πραγματικά να μισεί τον Ντόναλντ Τραμπ, έτσι δεν είναι; Και όμως, λάθος! Είναι του ίδιου του Ντόναλντ.

Το ίδιο συμβαίνει και για το no2trump.com (Όχι στον Τραμπ), trumpmustgo.com (Ο Τραμπ πρέπει να φύγει) και δεκάδες άλλες διευθύνσεις στο διαδίκτυο που ακούγονται σαν να κατακρίνουν σφοδρά τον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, τα επιχειρηματικά ενδιαφέροντά του ή τις πολιτικές του προσδοκίες.

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Τραμπ με τέτοια προσβλητικά διαδικτυακά ονόματα χώρου (domains); Η απάντηση είναι εύκολη – για να βεβαιωθεί ότι οι επικριτές και οι αντίπαλοί του δεν μπορούν να τα έχουν.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτός και η εταιρεία του, Trump Organization, είναι κάτοχοι τουλάχιστον 3.600 διευθύνσεων στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών DomainIQ. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές έχουν ονόματα των ακινήτων του, των προϊόντων του και των παιδιών του. Υπάρχουν 274 διευθύνσεις που αναφέρονται αποκλειστικά στην μεγάλη κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα.

Η συλλογή διαδικτυακών διευθύνσεων του Τραμπ – καλές και κακές – είναι πολύ πιο εκτεταμένη από αυτήν οποιουδήποτε άλλου υποψήφιου στο παρελθόν. Μαζί με την εταιρεία του, ο Τραμπ κατέχει μερικές εκατοντάδες διευθύνσεις παραπάνω από την μεγάλη αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων Target ή τη βιομηχανία αυτοκινήτων General Motors.

Η προεκλογική οργάνωση της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιας των δημοκρατικών, κατέχει 70 διευθύνσεις, σύμφωνα με την DomainIQ, καμία ωστόσο δεν φαίνεται να κάνει χρήση των υβριστικών ονομάτων που έχει καταχωρήσει ο Τραμπ. Το οικογενειακό της ίδρυμα κατέχει 214 διευθύνσεις, μεταξύ των και τέσσερις που καταλήγουν σε .xxx.

«Ο κύριος Τραμπ έχει χτίσει ένα παγκόσμια αναγνωρίσιμο, ιδιαίτερα επιτυχημένο όνομα (brand), και είναι φυσικό ότι θέλει να προστατέψει το όνομά του και το προϊόν του με όλους τους πιθανούς τρόπους», δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμά της τη Δευτέρα η Χόουπ Χικς, εκπρόσωπος του προεκλογικού γραφείου του Τραμπ.

Οι δικηγόροι του έχουν αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές και έχουν προχωρήσει σε διαιτησία τουλάχιστον 40 φορές έως τώρα για να πιέσουν διάφορα άτομα να παραδώσουν την κυριαρχία των διαδικτυακών ονομάτων χώρου, μεταξύ των οποίων ήταν και το MelaniaTrump.com, που φέρει το όνομα της τρίτης συζύγου του.

Ο Τραμπ και η ομάδα του δεν άφησαν τίποτα στην τύχη το 2009 όταν δημιούργησαν το εμπορικό σήμα Trump Network (Δίκτυο Τραμπ) για να πουλήσει βιταμίνες και άλλα υγιεινά προϊόντα. Συνέλεξαν σιωπηλά 18 αρνητικά ονόματα χώρων, μεταξύ των το DonaldTrumpPonziScheme.com (Πυραμίδα Ντόναλντ Τραμπ) και το TrumpNetworkFraud.com (Δίκτυο Απάτης Ντόναλντ Τραμπ).

Ο υποψήφιος προσπάθησε επίσης να προλάβει όσους μπορεί να τον μισούσαν όταν μπήκε στη βιομηχανία των ποτών με τη δική του βότκα (Trump Vodka) το 2005. Μαζί με τα trumppunch.com (Παντς του Τραμπ, ένα δημοφιλές ποτό στην Αμερική), trumpwithatwist.com (Τραμπ με κάτι το ιδιαίτερο) και yourefiredvodka.com (Βότκα Απολύεσαι!, χρησιμοποιώντας τη λέξη-σήμα κατατεθέν της ομώνυμης εκπομπής ριάλιτι που είχε στη τηλεόραση), η εταιρεία του Τραμπ καταχώρησε επίσης και το ihatetrumpvodka.com (Μισώ τη βότκα του Τραμπ) καθώς και το trumpvodkasucks.com (Η βότκα του Τραμπ είναι χάλια).

Επίσης, πέρσι, καθώς η κούρσα του για τον Λευκό Οίκο έστρεψε το φως της δημοσιότητας και στις αμφιλεγόμενες πρακτικές του Πανεπιστημίου Τραμπ, ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας και η ομάδα του καταχώρησαν το trumpfraud.com (Απάτη του Τραμπ) και τρεις παρόμοιες διευθύνσεις.

Παρά τις προσπάθειές του, ωστόσο, μερικοί από τους βασανιστές του τον πρόλαβαν. Ο Κρις Πούχοβιτς αγόρασε την διεύθυνση trump.org (το επίθημα .org υποδηλώνει μη κερδοσκοπικό οργανισμό) για 1.272 δολάρια (1.151 ευρώ) σε πλειστηριασμό το 2012 και το trump.tv για 251 δολάρια (227 ευρώ) λίγους μήνες αργότερα. Η εταιρεία Trump Organization δεν συμμετείχε στον πλειστηριασμό, αλλά οι δικηγόροι της τον απείλησαν αργότερα με αγωγή. Ο Πούχοβιτς εξακολουθεί να είναι κάτοχος των δύο διευθύνσεων και τις έχει χρησιμοποιήσει να αναρτήσει έναν μονολόγο εναντίον του Τραμπ.

Ο Μπράιαν Λαμ, φοιτητής λογισμικού υπολογιστών στο Σέιντ Λούις, ξόδεψε 9 δολάρια (8 ευρώ) για να κατοχυρώσει το votefortrumppence.com (Ψηφίστε τον Τραμπ και τον Πενς). Μετά ανάρτησε μια φωτογραφία του που τον δείχνει να κάνει μια άσεμνη χειρονομία στο φακό, πάνω από τις λέξεις «Πλάκα κάνω».

Ωστόσο, δεν χάθηκαν όλα – ο Τραμπ είναι ακόμα ιδιοκτήτης του ιστότοπου ilovedonaldtrump.com (Αγαπάω τον Ντόναλντ Τραμπ).