Ανατροπή: Μπροστά ο Τραμπ από τη Χίλαρι σε νέα δημοσκόπηση

01/11/16 • 19:13 | UPD 01/11/16 • 19:13

Ανατρέπονται τα δεδομένα στην Αμερική λίγες μόνο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ έχει προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας έναντι της Χίλαρι Κλίντον σε μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς η υποψήφια των Δημοκρατικών βλέπει τον ενθουσιασμό των οπαδών της να καταρρέει μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την ανακίνηση της υπόθεσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της.

Είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο που ο δισεκατομμυριούχος παίρνει προβάδισμα στην έρευνα αυτή που πραγματοποιείται τακτικά από το ABC News και την Washington Post. Προηγείται της Κλίντον με 46% έναντι 45% στη δημοσκόπηση αυτή, που περιλαμβάνει τους τέσσερις κύριους υποψηφίους. Ωστόσο το προβάδισμά του βρίσκεται μέσα στο περιθώριο σφάλματος της έρευνας (3 ποσοστιαίες μονάδες).

«Σε κάθε περίπτωση, η +1 μονάδα του Τραμπ είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα», υπογραμμίζουν οι υπεύθυνοι της έρευνας του γραφείου Langer Research Associates, η οποία διεξήχθη από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου. «Δεν είχε περάσει σε ποσοστό την Κλίντον παρά μόνο μία φορά προηγουμένως», στα μέσα Μαΐου. Ο επιχειρηματίας είχε τότε προβάδισμα δύο μονάδων, σε μια δημοσκόπηση που περιλάμβανε μόνο τους δύο σημαντικότερους υποψηφίους.

Ο ενθουσιασμός για τη Δημοκρατική υποψήφια κατέρρευσε ιδιαίτερα μετά το σοκ που προκάλεσε την Παρασκευή η ανακίνηση της υπόθεσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της που είχαν περάσει από έναν ιδιωτικό διακομιστή όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών (2009-2013), μετά την ανακάλυψη νέων μηνυμάτων που ανακοινώθηκε από το FBI, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το μερίδιο των «πολύ ενθουσιωδών» οπαδών της μειώθηκε από 52% στις 22 Οκτωβρίου σε 45% την Κυριακή. Περισσότεροι από μισοί από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ (53%) δηλώνουν «πολύ ενθουσιώδεις», καταγράφοντας αύξηση κατά την ίδια περίοδο (ήταν 49% στις 22 Οκτωβρίου).