Μόσχα: Αν αναπτυχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Νορβηγία ο λαός της θα υποφέρει

01/11/16 • 17:45 | UPD 02/11/16 • 04:52

«Η Νορβηγία από σήμερα αποτελεί στόχο των στρατηγικών όπλων της Ρωσίας. Ο πληθυσμός της χώρας πρόκειται να υποφέρει».

Αυτές ήταν οι δηλώσεις-προειδοποίηση του αντιπροέδρου της επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας, της ρωσικής Δούμας, Φράντς Κλιντσέβιτσι, που με τον τρόπο αυτό αντιδρά στην αποβίβαση 330 Αμερικανών Πεζοναυτών στο νορβηγικό έδαφος για στρατιωτικές ασκήσεις.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV2 ο Klintsevich ουσιαστικά έθεσε την Σκανδιναβική προ των ευθυνών της, σημειώνοντας πως η παρουσία Αμερικανών Πεζοναυτών εκεί «συνιστά ευθεία απειλή για τη ρωσική ασφάλεια».

Πιο συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης στην κίνηση αυτή είπε:

«Πως πρέπει να αντιδράσουμε δηλαδή; Δεν είχαμε ποτέ πριν τη Νορβηγία στη λίστα των στόχων των στρατηγικών μας όπλων. Εάν όμως αυτό γίνει τότε ο νορβηγικός πληθυσμός θα υποφέρει.

Η ανάπτυξη αυτή είναι κάτι το πολύ επικίνδυνο τόσο για τη Νορβηγία όσο και για τους Νορβηγούς.

Αυτό γιατί πρέπει να αντιδρούμε σε τέτοιου είδους στρατιωτικές απειλές. Και έχουμε τα μέσα για να αντιδράσουμε. Ας πούμε καλύτερα τα πράγματα με το όνομά τους», είπε ο Klintsevich.

Από την πλευρά της η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας Ine Eriksen Søreide απέρριψε τις ρωσικές κατηγορίες για στρατιωτικοποίηση της σκανδιναβικής χερσονήσου λέγοντας πως οι Αμερικανοί Πεζοναύτες πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιοχή Værnes κοντά στο Trondheim σε απόσταση 1100 χλμ. από σύνορα με τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος για του Ρώσους να αντιδρούν έτσι. Αλλά οι Ρώσοι αντιδρούν έτσι όχι μόνο σε εμάς αλλά σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ κάνει το οτιδήποτε», υπογράμμισε η Νορβηγίδα υπουργός.

Η νορβηγική κυβέρνηση επίσης εξήγησε ότι η εκπαίδευση νατοϊκών στρατευμάτων γίνεται εδώ και δεκαετίες, ενώ η πρόσφατη κίνηση δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση των στρατευμάτων αλλά μια δοκιμαστική κίνηση που θα αξιολογηθεί το 2017.

Η ρωσική αντίδραση ήταν τόσο έντονη, λόγω της συμφωνίας του 1949 μεταξύ ΕΣΣΔ και Νορβηγίας, όταν η τελευταία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία προέβλεπε πως δεν θα αναπτυχθούν στρατεύματα στο έδαφός της.