ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΣΕΙΣΜΟ

Τα 6.5 Ρίχτερ γκρέμισαν πόλεις και μνημεία στην Ιταλία

31/10/16 • 07:54 | UPD 31/10/16 • 07:54

Για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Εγκέλαδος ταρακούνησε την Κεντρική Ιταλία, αφήνοντας πίσω του καταστροφή και θρήνο. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες είχε η Ιταλία να ζήσει τόσο ισχυρό σεισμό όσο ο χθεσινός των 6,5 βαθμών που σημειώθηκε στις 7.41 το πρωί, στη Νόρτσια, μια μικρή πόλη που είχε ήδη καταπονηθεί από τους σεισμούς του Αυγούστου.

Ηταν η ισχυρότερη δόνηση που έπληξε την Ιταλία από το 1980, αλλά ευτυχώς προκάλεσε μόνο τραυματισμούς, καθώς οι κάτοικοι είχαν ήδη απομακρυνθεί από τα επικίνδυνα κτίρια σε όλη την περιοχή από το Μάρκε έως την Ούμπρια, μετά τους δύο ισχυρότατους μετασεισμούς του σεισμού Αυγούστου (5,4 και 6,1 βαθμών ρίχτερ) που σημειώθηκαν την Τετάρτη. Ωστόσο, η καταστροφή ήταν τεράστια.

Μικρές πόλεις και χωριά καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, καθώς είχαν ήδη πληγεί από τους πρώτους σεισμούς του Αυγούστου κι έχουν καταπονηθεί από τους αμέτρητους μετασεισμούς. Από το τραγικό Αματρίτσε, που ισοπεδώθηκε τον Αύγουστο, έως τη Νόρτσια που επλήγη χθες, χάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ανησυχία για νέο χτύπημα

Για την πιθανότητα «νέων, πιο ισχυρών σεισμών» προειδοποιεί ο διευθυντής του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωλογίας, Πάολο Μεσίνα, τονίζοντας στη «Ρεπούμπλικα» ότι ο χθεσινός ισχυρός σεισμός στη Νόρτσια συνδέεται οπωσδήποτε με τους ισχυρούς σεισμούς της 24ης Αυγούστου που κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές ανάμεσα στις περιφέρειες του Μάρκε και της Ούμπρια και προκάλεσαν πάνω από 300 νεκρούς. «Πρόκειται για το ίδιο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε σε τρεις διαφορετικούς χρόνους. Αν είχε απελευθερώσει την ενέργεια μονομιάς, ο σεισμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος των 7 βαθμών, τονίζει ο καθηγητής του ινστιτούτου, προειδοποιώντας ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα νέων μεγάλων σεισμών, ίσως και πιο ισχυρών από τον χθεσινό. «Δεν ξέρουμε την ποσότητα της ενέργειας που είναι ακόμη εγκλωβισμένη μέσα στο ρήγμα, διότι το επίκεντρο είχε βάθος μόνο 10 χιλιόμετρα», τονίζει ο ειδικός.

«Κόκκινη ζώνη»

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,5 βαθμών (7,1 κατά το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS) εντοπίσθηκε κοντά στην πόλη Νόρτσια της Κεντρικής Ιταλίας, 68 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Περούτζια και 170 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. Η ισχυρότατη δόνηση έγινε αισθητή από τη Φλωρεντία έως τη Ρώμη. Η Νόρτσια βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» των σεισμών που πλήττουν τους τελευταίους μήνες την Κεντρική Ιταλία, ωστόσο δεν είχαν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές κατά το προηγούμενο διάστημα επειδή πολλά κτίρια είχαν ανακαινισθεί. Με το χθεσινό σεισμό, αρκετά ιστορικά κτίρια και εκκλησίες που είχαν σταθεί όρθια κατέρρευσαν.

Ο δήμαρχος της κωμόπολης Ούσιτα μίλησε συγκλονισμένος για την κατάρρευση του Ιστορικού Κέντρου, τονίζοντας ότι κοιμόταν στο αυτοκίνητό του, όπως πολλοί κάτοικοι της περιοχής που έχουν φοβηθεί από τους συνεχείς μετασεισμούς της τελευταίας εβδομάδας. Οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας ζήτησαν από όλους τους κατοίκους των περιφερειών που επλήγησαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Εξάλλου η πρόσβαση στα περισσότερα σημεία των πόλεων όπου έχουν σημειωθεί καταστροφές απαγορεύεται. Οι άστεγοι υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες (ίσως και να φθάσουν τους 100.000 συνολικά), ενώ στις περισσότερες περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

akotzia@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap