Ερντογάν: Εμείς δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη κανενός

26/10/16 • 21:01 | UPD 26/10/16 • 21:01

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με τους κοινοτάρχες της χώρας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για τα εδάφη κανενός.

«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη κανενός. Ούτε μίλησα για εθνικό συμβόλαιο. Αυτό υπάρχει στην ιστορία. Εμείς είμαστε αντίθετοι στο να γίνονται διαμάχες από τα αδέρφια μας γι’ αυτά τα μέρη. Άλλα είναι τα δικά μας φυσικά σύνορα και άλλα τα σύνορα στην καρδιά μας» είπε ο Τούρκος «σουλτάνος», δείχνοντας να υποχωρεί εν μέρει από την επιθετική ρητορική του για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Και συνέχισε: «Από τη μία πλευρά της καρδιάς μας έχουμε τα Βαλκάνια και από την άλλη έχουμε τον Καύκασο. Τα σύνορά μου είναι υπό απειλή και εκατοντάδες άνθρωποί μου πεθαίνουν. Πώς μπορώ εγώ να επιτρέψω σε κάποιους να μας κρατήσουν μακριά από τη Συρία και το Ιράκ;».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Χαλέπι της Συρίας, ο ίδιος ανέφερε ότι, μιλώντας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν να πολεμήσουν από κοινού τους τρομοκράτες. «Συζήτησα και με τον κ. Πούτιν και του είπα να αφήσουμε τον λαό, για να ζήσει σε ηρεμία. Να πολεμήσουμε από κοινού για να διώξουμε τους τρομοκράτες, αλλά το Χαλέπι θα παραμείνει στους κατοίκους του» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης, ανέφερε ότι στην Τουρκία ζουν 2.750.000 Σύροι και 300.000 Ιρακινοί, στους οποίους προσφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια.

«Εμείς τους κρατάμε για ανθρωπιστικούς και ισλαμικούς λόγους. Μήπως δίνει η Δύση κάποια στήριξη; Δίνουν σε άλλες περιοχές, αλλά δεν δίνουν στην Τουρκία. Ακριβώς όπως συμβαίνει και στο Συμβούλιο Προσφύγων του ΟΗΕ, που συγκεντρώνει χρήματα, αλλά στην Τουρκία δεν δίνει» τόνισε ο ίδιος.

Copy link
Powered by Social Snap