Μόλις το 4% των Γάλλων είναι ικανοποιημένοι από τον Ολάντ

26/10/16 • 19:12 | UPD 26/10/16 • 19:12

Πραγματικό φαινόμενο, με την αρνητική έννοια, για την πολιτική ζωή της Γαλλίας, αποτελεί ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Η πολιτική φθορά που έχει υποστεί στα τεσσεράμισι χρόνια της εξουσίας του δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ άλλοτε σε κάποιον από τους προκατόχους του.

Δύο μήνες πριν ξεκινήσουν στη Γαλλία οι εσωκομματικές διαδικασίες για την αναζήτηση υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται να καταγράφει το πιο μικρό «σκορ» αποδοχής από τους ψηφοφόρους. Σε δημοσκόπηση που έγινε τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, μόνο το 4% των ψηφοφόρων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον Ολάντ.

Από τη στιγμή που εκδόθηκε το βιβλίο με τις εξομολογήσεις του Γάλλου προέδρου -το γνωστό πια, «Ενας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά…»- που έχει δημιουργήσει σάλο εντός και εκτός κεντροαριστερού χώρου, η δημοτικότητα του Ολάντ πήρε την κατιούσα και η υποψηφιότητά του είναι αμφίβολη.

Σε περίπτωση, πάντως, που επιλεγεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως υποψήφιος για την προεδρική μάχη, θα έχει πιθανότατα απέναντί του τον Αλέν Ζιπέ, έναν κεντροδεξιό πολιτικό πολύ δημοφιλή. Ο Ζιπέ αύξησε το προβάδισμά του έναντι του Νικολά Σαρκοζί για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση από το ινστιτούτο Ipsos. Οπως φαίνεται, θα συγκεντρώσει το 41% των ψήφων στον πρώτο γύρο, στις 20 Νοεμβρίου, καταγράφοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων από τον περασμένο μήνα. Ο Σαρκοζί έχασε τρεις μονάδες και έμεινε στο 30%. Σαρκοζί και Ζιπέ θα κονταροχτυπηθούν στο δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών του κεντροδεξιού κόμματος Ρεπουμπλικανοί, στις 27 Νοεμβρίου.

Ο Νικολά Σαρκοζί επικρατεί στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος των Ρεπουμπλικανών (51% έναντι 49% του Ζιπέ) ενώ ο πρώην πρωθυπουργός θα λάβει τις ψήφους των κεντρώων και μετριοπαθών δεξιών αλλά και των κεντροαριστερών που ενδεχομένως θα συμμετάσχουν στις προκριματικές.
Ο νικητής των προκριματικών της Κεντροδεξιάς θα είναι μάλλον και ο νικητής των προεδρικών που θα διεξαχθούν τον Μάιο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς η Μαρίν Λεπέν -που πιθανότατα θα πάει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μαζί με τον κεντροδεξιό υποψήφιο- δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο.

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου