Η καρκινογόνος ουσία που έχει κατακλύσει στα τρόφιμά μας

26/10/16 • 18:03 | UPD 26/10/16 • 18:03

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην εφαρμόσει σχέδια της να περιοριστεί μια κοινή καρκινογόνα ουσία που εμπεριέχεται σε πολλά αμυλούχα τρόφιμα που τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, μετά από παράπονα μιας ένωσης της βιομηχανίας τροφίμων.

Έγγραφα που δημοσιεύει ο Guardian αποκαλύπτουν πως τα σχέδια της Κομισιόν να περιοριστούν τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα δεν θα προχωρήσουν μετά από μια συνάντηση με την βιομηχανική ένωση Food Drink Europe.

Η ένωση είχε ασκήσει παράπονα στον ευρωπαϊκό θεσμό, καθώς τα μέτρα που προτείνονταν θα εξανάγκαζαν τις βιομηχανίες τροφίμων να αλλάξουν τις μεθόδους παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων, κάτι που θα τις επιβάρυνε οικονομικά. Η Κομισιόν φαίνεται να έκρινε ότι τα οικονομικά συμφέροντα των βιομηχάνων είναι πιο σημαντικά από την υγεία των καταναλωτών.

Η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Corporate Europe Observatory, Μάρτιν Πίτζεον εξήγησε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν αποδεικνύουν ότι η Κομισιόν αυτολογοκρίθηκε μετά από πιέσεις της βιομηχανίας τροφίμων.

Αμέσως μετά την διαρροή πάντως, Ευρωπαίοι Επίτροποι δήλωσαν στον Guardian ότι θα εκδοθούν σύντομα έγγραφα με πιο αυστηρές προτάσεις της Κομισιόν. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζητεί περιορισμό του ακρυλαμιδίου στα καταναλωτικά αγαθά.