Με τις ευλογίες Ερντογάν

Απίστευτες σκηνές στις τουρκικές φυλακές με βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση

25/10/16 • 20:37 | UPD 25/10/16 • 20:37

Απίστευτες είναι οι σκηνές που αντικρίζει κανείς στις φυλακές της Τουρκίας. Βασανισμοί, μαρτύρια, κακοποίηση κάθε είδους είναι συχνά φαινόμενα υπό το βλέμμα της κυβέρνησης και την ώρα που η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με μια έκθεση κόλαφος δίνει στο φως της δημοσιότητας σοκαριστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες στις φυλακές, επιρρίπτει άμεσα ευθύνες στον πρόεδρο Ερντογάν για τα βασανιστήρια και κάνει ανοιχτά λόγο για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά, ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Χιού Γουίλιαμσον, δήλωσε πως «με την αναστολή των διασφαλίσεων κατά των βασανιστηρίων, η τουρκική κυβέρνηση γράφει λευκή επιταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να βασανίσουν και να κακοποιήσουν τους κρατούμενους κατά το δοκούν».

Υστερα από το πραξικόπημα και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχουν συλληφθεί 35.000 άτομα ως ύποπτοι για συμμετοχή στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Μετά τις συλλήψεις η κυβέρνηση απέσυρε τους φρουρούς η οποίοι φρόντιζαν να μην γίνονται βασανισμοί, με αποτέλεσμα να ανοίξει ένας ατελείωτος κύκλος βίας.

Η ίδια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο φυλάκισης και το χρονικό διάστημα της κράτησης των υπόπτων. Όπως επισημαίνουν διεθνή δίκτυα, υπό το καθεστώς αυτό, η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να θέσει υπό κράτηση επί 30 ημέρες οποιονδήποτε θεωρείται ύποπτος χωρίς δικαστική αναθεώρηση, ενώ πριν το πραξικόπημα το όριο ήταν τέσσερις ημέρες. Οι κρατούμενοι δεν έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρο για τις πέντε πρώτες ημέρες, ενώ παράλληλα απειλούνται και οι συγγενείς τους.

Όπως αναφέρεται οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, με σκοπό την δημιουργία κλίματος τρόμου, αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου, με τουλάχιστον 13 υποθέσεις βασανισμού να έχουν καταγραφεί από συνομιλίες δικηγόρων, ακτιβιστών, πρώην κρατουμένων και άλλων προσώπων με την οργάνωση, τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Σε μια εκ των υποθέσεων αστυνομικός φέρεται να είπε σε κρατούμενο: «Εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κανείς δεν θα ενδιαφερθεί αν σε σκοτώσω. Θα πω απλώς ότι σε πυροβόλησα ενώ προσπάθησε να δραπετεύσεις».

Ο δικηγόρος έγκλειστου δήλωσε στο HRW ότι αστυνομικοί απείλησαν να βιάσουν τον πελάτη του με ένα γκλομπ, προειδοποιώντας τον ότι μέσα σε ένα μήνα θα είχε πεθάνει.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου, αρνείται τις καταγγελίες και αναμένεται να απαντήσει στην έκθεση.

Copy link
Powered by Social Snap