Πανηγυρισμοί στην Αγκυρα, απόλυτη σιωπή στην Αθήνα

22/10/16 • 14:54 | UPD 22/10/16 • 14:56

Θετικά, όπως ήταν αναμενόμενο, υποδέχθηκε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας τον διορισμό ιμάμη στην Αγία Σοφία, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Γραμματεία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας -και αποκάλυψε ο «Ε.Τ.».

Ο ιμάμης Οντέρο Σόι θεωρεί σημαντική τη νέα θέση στην οποία διορίστηκε. «Αυτός ο διορισμός είναι η κορυφή για την εργασία μου κι εύχομαι να ανταπεξέλθω» δηλώνει ο ίδιος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Habertürk, η οποία σημειώνει πως ο ιμάμης ασχολείται με το καράτε από 10 ετών.

imamis-agias-sofias-1300

Στην ίδια εφημερίδα μιλάει και ο μουφτής του Φατίχ, Ιρφάν Ουστουντάγ στην ανταποκρίτρια του πρακτορείου Ανατολή: «Επιθυμία μας είναι τα αδέρφια μας να έρθουν εδώ, να προσευχηθούν, να αυξηθεί η κοινότητα. Την ώρα της προσευχής έρχονται περίπου 100 άτομα, στις προσευχές της Παρασκευής, ο αριθμός τους φθάνει τους 300. Επειδή το σημείο της προσευχής βρίσκεται στην είσοδο του Τοπ Καπί, έχει πολύ κόσμο, πολλά αδέρφια μας προσεύχονται και στο ενδιάμεσo των 5 προσευχών. Μάλιστα, βλέπουμε ότι συχνά επισκέπτονται τον χώρο και ξένοι τουρίστες».

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Turkiye αναφέρει ότι «το Ιδρυμα Θρησκευτικών Υποθέσεων διόρισε μόνιμο ιμάμη στo ενδιαίτημα του Σουλτάνου του Μουσείου της Αγίας Σοφιάς» ενώ η Yeni Safak με τον ίδιο τίτλο τονίζει πως «το ενδιαίτημα του Σουλτάνου είναι ήδη ανοικτό στο προσκύνημα από το 1991 και εκ περιτροπής αναλάμβανε καθήκοντα ο ιμάμης του τεμένους Σουλτάναχμετ».

Ο επίσημος διορισμός του ιμάμη στην Αγία Σοφία, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί μια νέα πρόκληση της Αγκυρας. Είχαν προηγηθεί οι προσευχές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εντός του ιερού χώρου που λειτουργεί ως μουσείο. Τα τελευταία 5 χρόνια ακούγεται συχνά το κάλεσμα της προσευχής από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας και ο μουεζίνης πάντα έψελνε από ένα δωμάτιο προσευχής στον περίβολο της Αγίας Σοφίας. Πριν από λίγους μήνες, ένας μουσουλμάνος ιερέας κάλεσε τους πιστούς για προσευχή και αφού ακούστηκε από τον μουεζίνη το «αζάν» -η μουσουλμανική ψαλμωδία για το κάλεσμα σε προσευχή- όλο το τελετουργικό μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Γραμματείας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκόρμεζ.

Η κίνηση αυτή, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, ήταν ένα βήμα πριν από τον επίσημο διορισμό του ιμάμη. Υπάρχει σχέδιο ενδεχομένως να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί! Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές εκκλήσεις από φανατικούς μουσουλμάνους να μετατραπεί σε τέμενος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet οι Τούρκοι ελπίζουν πως έτσι θα βελτιωθούν οι τουριστικές αφίξεις στη χώρα, που έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Πολλοί, μάλιστα, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και στη νέα ταινία «Inferno» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Νταν Μπράουν με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς και περιλαμβάνει σκηνές από την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου