Κινείται νομικά εναντίον του οίκου Moody’s η κυβέρνηση των ΗΠΑ

21/10/16 • 22:55 | UPD 21/10/16 • 22:56

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή εις βάρος του οίκου αξιολόγησης Μoody’s για παραβίαση της νομοθεσίας κατά την αξιολόγηση των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων και των απαιτήσεων έναντι χορηγούμενων δανείων πριν το 2008.

Όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση που εξέδωσε η ίδια η Moody’s, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα κινηθεί εναντίον της για παραβίαση της σχετικής ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι αξιολογήσεις του οίκου το διάστημα εκείνο, είχαν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της κρίσης, δίνοντας θετικές αξιολογήσεις σε ενυπόθηκα δάνεια.

Στη συνέχεια ωστόσο τα εν λόγω δάνεια κατέρρευσαν με συνέπεια το «τσουνάμι» των εξελίξεων που ακολούθησαν τόσο για τη χώρα της Αμερικής, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Εισαγγελείς από πολλές πολιτείες είναι διατεθειμένοι να υποβάλλουν κατηγορίες και σε πολιτειακό επίπεδο όπως γνωστοποιείται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Στο παρελθόν, ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης έχει έχει βρεθεί ξανά στο στόχαστρο ρυθμιστικών αρχών και έχει κληθεί να καταθέσει στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση των «τοξικών» στεγαστικών δανείων πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.