Η Χίλαρι Κλίντον νικήτρια του debate [εικόνες]

Ο Τραμπ σοκάρει και είναι έτοιμος να αμφισβητήσει τις εκλογές αν χάσει

20/10/16 • 10:06 | UPD 20/10/16 • 10:08

Η Χίλαρι Κλίντον αναδείχτηκε νικήτρια στο χθεσινό 3ο και τελευταίο debate για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον έδειξε δημοσκόπηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης που έγινε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.

Η υποψήφια για την προεδρία των Δημοκρατικών κέρδισε ποσοστό 52% των θετικών εντυπώσεων των τηλεθεατών, έναντι του ποσοστού 39% του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πως θα δεχθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν χάσει από την Χίλαρι Κλίντον. Η υποψήφια των Δημοκρατικών χαρακτήρισε την στάση του Τραμπ «τρομακτική».

deaqbate-hilario-tramp-ekloges-ipa-1300-4

Ο Τραμπ έχει πει επανειλημμένως πριν την χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση ότι οι εκλογές «θα είναι στημένες». Όταν ερωτήθηκε εάν θα δεχόταν τα αποτελέσματα, είπε, «Θα σας πω τότε. Θα σας κρατήσω σε αγωνία».

Κλίντον: Ο Πούτιν θέλει αχυράνθρωπο για πρόεδρο των ΗΠΑ

Νωρίτερα, η Κλίντον κατηγόρησε με δριμύτητα τον Τραμπ ότι έδειχνε μεγαλύτερη προτίμηση για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν από ό,τι για Αμερικανούς στρατιωτικούς και ειδικούς πληροφοριών, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αρνήθηκε εμφανώς να δεχθεί την βεβαιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα έχει προσπαθήσει να αναμιχθεί στις προεδρικές εκλογές.

Σε μια έντονη αντιπαράθεση στην τελική τηλεοπτική αναμέτρησή τους, η Κλίντον ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν στηρίζει τον Τραμπ γιατί «θα προτιμούσε να είχε ένα ανδρείκελο για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Τραμπ απέρριψε κάθε σχέση με τον Πούτιν και είπε ότι καταδικάζει κάθε ξένη ανάμειξη στις εκλογές. Αρνήθηκε όμως εμφανώς και να δεχθεί την εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία είναι αναμεμειγμένη στην παραβίαση δεδομένων (χάκινγκ) των οργανώσεων των Δημοκρατικών. Η προεκλογική καμπάνια της Κλίντον έχει επίσης δηλώσει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ανακρίσεων (FBI) ερευνά την ανάμειξη της Ρωσίας στην παραβίαση των προσωπικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενός ανώτατου στελέχους της καμπάνιας της.

deaqbate-hilario-tramp-ekloges-ipa-1300-2

Η Κλίντον ξεκίνησε τον ντιμπέιτ μπροστά από τον αντίπαλό της σε ποσοστά, στις περισσότερες επίμαχες πολιτείες. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι να συνεχίσει να αποδεικνύει ότι ο Τραμπ δεν είναι ικανός για να ασκήσει τη προεδρία, και να αρχίσει να μειώνει τις βαθιές αντιπαραθέσεις στην Αμερική, οι οποίες έχουν χειροτερέψει κατά την προεκλογική περίοδο. Το τελευταίο αυτό θέμα δεν θα είναι εύκολο για την Δημοκρατική υποψήφια, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί αμφισβητούν επίμονα την εντιμότητά της και την αξιοπιστία της.

Η Κλίντον αντιμετώπισε για πρώτη φορά ερωτήσεις που αφορούν τις αποκαλύψεις ανώτατου στελέχους για τα ηλεκτρονικά της μηνύματα, τα οποία την δείχνουν να έχει διαφορετικό ύφος σε προσωπικό επίπεδο από ό,τι στον δημόσιο χώρο, ιδιαίτερα όσον αφορά την Γουόλ Στριτ και το διεθνές εμπόριο. Έστρεψε όμως την κατεύθυνση της συζήτησης στον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στα μηνύματα, που υποκλάπηκαν.

Ο Τραμπ ήρθε στην τελική τηλεοπτική διαμάχη αντιμέτωπος με μια σειρά σεξουαλικών κατηγοριών από γυναίκες που βγήκαν στη δημοσιότητα αφού είχε αρνηθεί στην προηγούμενη τηλεμαχία ότι είχε φιλήσει ή θωπεύσει γυναίκες χωρίς την άδειά τους. Η άρνηση των κατηγοριών από τον Τραμπ βγήκε μετά από την δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο ακούγεται να καυχιέται ακριβώς για αυτό.

deaqbate-hilario-tramp-ekloges-ipa-1300-1

Ο Τραμπ αρνήθηκε τις κατηγορίες ξανά, λέγοντας ότι οι γυναίκες εμφανίστηκαν δημόσια γιατί «είτε θέλουν φήμη είτε το έκανε η καμπάνια της», δείχνοντας την Κλίντον.

Η Κλίντον ανταπάντησε ότι ο Τραμπ «νομίζει ότι το να μειώνει τις γυναίκες τον κάνει πιο σπουδαίο, (ενώ) επιτίθεται στην αξιοπρέπειά τους και την αυτοεκτίμησή τους».

Συρία και προσφυγικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έκαναν δυνατό το Ιράν, ενώ τόνισε ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Άσαντ είναι πιο σκληρός κι έξυπνος από την Κλίντον και τον Ομπάμα. O Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες σε αρκετές περιπτώσεις συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τόνισε ότι στην περίπτωση που ο Άσαντ παραιτηθεί, τότε, οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες. Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους αντάρτες στη Συρία, αλλά δε γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί.

Ο Ντόναλντ Τραπ είπε ότι αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι, είναι σε μεγάλο βαθμό, λάθος της Κλίντον ενώ  χαρακτήρισε ως καταστροφική, την κατάσταση στην πόλη.

deaqbate-hilario-tramp-ekloges-ipa-1300-3

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Τραμπ «βλέπει πάντοτε μια συνωμοσία». Επιπλέον υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση για δεκαετίες. Παράλληλα, τόνισε ότι δε θα επιτρέψει την εγκατάσταση προσφύγων στις ΗΠΑ, χωρίς αυτοί να έχουν ελεγχθεί υγειονομικά.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών είπε ότι η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα μπορούσε να σώσει ζωές και να επιταχύνει τον τερματισμό της πολεμικής διαμάχης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα απαιτήσει χρόνο, αλλά και συζητήσεις με τη Ρωσία, αλλά και τη Συρία.

Οικονομία στο επίκεντρο

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι καμία από τις προτάσεις της δεν αυξάνει το έλλειμμα της αμερικανικής οικονομίας ενώ τόνισε επίσης ότι η ανάπτυξη στην οικονομία των ΗΠΑ, θα έρθει από την οικονομική αναβάθμιση της μεσαίας τάξης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με την σειρά του δήλωσε ότι θα κάνει περισσότερα για τους Αφροαμερικανούς και τους Λατίνους, από που η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να κάνει αν μπορούσε να ζήσει 10 ζωές και υποστήριξε ότι η Κλίντον συγκεντρώνει χρήματα από τους ανθρώπους, που θέλει να έχει υπό τον έλεγχό της.

debate-hilari-tramp-ejkloges-ipa-1300-3

debate-hilari-tramp-ejkloges-ipa-1300-2

debate-hilari-tramp-ejkloges-ipa-1300-5