Ο πρώτος πόλεμος στο youtube!

Η ανακατάληψη της Μοσούλης σε απευθείας σύνδεση με το διαδίκτυο

20/10/16 • 07:55 | UPD 20/10/16 • 07:55

Πριν από 25 χρόνια, το δίκτυο CNN «έγραψε» ιστορία μεταδίδοντας απευθείας (live) τον Πόλεμο του Κόλπου. Σήμερα, οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες: Μπορεί κανείς να παρακολουθεί από το κινητό του τηλέφωνο σε απευθείας μετάδοση από τα κοινωνικά δίκτυα (livestream) την επέμβαση στη Μοσούλη, την πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή, μετά την Αραβική Ανοιξη!

Δεκάδες χιλιάδες χτυπήματα μέσα σε λίγη ώρα έχει η αναμετάδοση της επιχείρησης ανακατάληψης της Μοσούλης του Βορείου Ιράκ, από το facebook, το YouTube κλπ. Την αρχή έκανε το παναραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα (Al Jazeera), το οποίο μετέδωσε απευθείας χθες τη μάχη που έδιναν οι Ιρακινοί στρατιώτες σε ένα σημείο στα περίχωρα της Μοσούλης για να απωθήσουν τους μαχητές του ISIS.

Επίσης, δεκάδες βίντεο από το πεδίο της μάχης δημοσιοποιούνται στις ιστοσελίδες γνωστών μέσων ενημέρωσης, προσφέροντας απευθείας στο κοινό τις τελευταίες εξελίξεις. Φυσικά, δεν αρκούν τα βίντεο που φέρνουν τον πόλεμο κοντά για να κατανοήσει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει σε μια από τις πιο περίπλοκες συγκρούσεις της σύγχρονης Ιστορίας της Μέσης Ανατολής, όπου εμπλέκονται πολλές δυνάμεις, με διαφορετικές επιδιώξεις. Για τους κατοίκους, πάντως, της Μοσούλης η μόνη επιδίωξη είναι να παραμείνουν ζωντανοί.

Γι’ αυτό ξεκίνησε η μεγάλη έξοδος: Κατά εκατοντάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, προκειμένου να προλάβουν να φύγουν πριν φθάσει ο πόλεμος έξω από την πόρτα τους. Ξένοι ανταποκριτές μιλούν για χιλιάδες εκτοπισμένους, οι οποίοι δεν θέλουν να μετατραπούν σε ανθρώπινες ασπίδες από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι προσπαθούν λυσσαλέα να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Εισβάλλουν σε σπίτια αμάχων, τους κρατούν ομήρους σε μια προσπάθεια να αναμιχθούν με τους απλούς πολίτες και να τους χρησιμοποιήσουν για τη διαφυγή τους. Εκτιμάται πως 1,5 εκατομμύριο είναι οι κάτοικοι που έχουν απομείνει στη Μοσούλη και τουλάχιστον 5.000 είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που θα δώσουν την τελική μάχη απέναντι στις ιρακινές δυνάμεις και τους Κούρδους Πεσμεργκά.

 ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

akotzia@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη εκδοσή του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap