Ένας... «διαδραστικός» πόλεμος μέσω Facebook

Σε… live streaming η Μάχη της Μοσούλης – Με… «angry» και «sad» αντιδρά η Υφήλιος

19/10/16 • 17:13 | UPD 19/10/16 • 17:21

Ο μεγαλύτερος φυσικός του 20ου αιώνα, Άλμπερτ Αινστάιν δήλωνε πως «Δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά ο 4ος θα γίνει με ξύλα και πέτρες», ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό, ότι θα υπήρχε μάχη μερικές δεκάδες χρόνια μετά τη ρήση του, που θα γινόταν παράλληλα με τα… emoji του Facebook.

Η μάχη λοιπόν για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τις δυνάμεις των τζιχαντιστών, βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις να έχουν υπό τον έλεγχό τους περίπου 20 χωριά στα περίχωρα της πόλης.

Για πρώτη φορά στα χρονικά ένας πόλεμος μεταδίδεται με Live Streaming μέσω της εφαρμογής Facebook Live και… η Υφήλιος παρακολουθεί διχασμένη. Το Streaming συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα, ενώ η σχετική ανάρτηση του RT με το live streaming έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 20 χιλιάδες like, με χιλιάδες κοινοποιήσεις και αμέτρητα σχόλια.

Οι εικόνες από τους πυροβολισμούς και τους βομβαρδισμούς ταξιδεύουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσω Διαδικτύου και ο κόσμος σαστισμένος «συμμετέχει» στα δρώμενα από τον καναπέ του, χάρη στο πληκτρολόγιό του.

Με την υποστήριξη από αέρος να παρέχεται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις προελαύνουν προς την πόλη, καθώς καπνοί υψώνονται σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που πυρπολήθηκαν για να παρεμποδίσουν την προέλαση και να δυσχεράνουν τις αεροπορικές επιδρομές.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία λαμβάνει και αυτή μέρος στις επιχειρήσεις με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η μάχη δεν θα είναι σύντομη

Η μάχη των δυνάμεων του Ιράκ και της διεθνούς συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος για την κατάληψη της Μοσούλης δεν θα είναι ένας αστραπιαίος και σύντομος πόλεμος, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Η μάχη είναι κομβικής σημασίας, γιατί πρόκειται για προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός. «Η Μοσούλη είναι προπύργιο του εχθρού μας, οπίοτε η μάχη θα είναι μακρά, δεν θα υπάρξει αστραπιαίος πόλεμος. Μιλούμε για μία πόλη 1,5 εκατ. κατοίκων, θα πάρει εβδομάδες, ίσως και μήνες», πρόσθεσε.

Δείτε το Live Streaming του RT πατώντας ΕΔΩ