Δείτε εικόνες & βίντεο από τις συγκρούσεις

Η μητέρα των μαχών στην Μοσούλη – Κίνδυνος φυγής τζιχαντιστών στην Ευρώπη

18/10/16 • 12:19 | UPD 18/10/16 • 12:19

Για τον κίνδυνο ροής τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους προς την Ευρώπη, εάν πέσει το προπύργιο της οργάνωσης στη Μοσούλη, μετά την ιρακινή επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης κάνει λόγο ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Welt.

«Η ανακατάληψη του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, της Μοσούλης, είναι πιθανόν να οδηγήσει τους μαχητές της οργάνωσης που είναι έτοιμοι για δράση να επιστρέψουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τζούλιαν Κινγκ.

«Ακόμη και ένας μικρός αριθμός (τζιχαντιστών) αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή, για την οποία οφείλουμε να προετοιμασθούμε, αυξάνοντας την ικανότητα αντίστασης απέναντι στην τρομοκρατική απειλή», δηλώνει ο βρετανός ευρωπαίος επίτροπος.

Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν την ευρεία στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ, του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.

Η μάχη προδιαγράφεται μακρά και δημιουργεί πολύ σοβαρή ανησυχία για ανθρωπιστική καταστροφή η οποία απειλεί να πλήξει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους που ζουν ακόμη εκεί.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μαλαισία

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι την πόλη υπερασπίζονται 4.000 έως 8.000 Ιρακινοί και ξένοι μαχητές, ενώ επικρατεί ανησυχία για τις διαδρομές διαφυγής που αυτοί θα ακολουθήσουν, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Ήδη, η Μαλαισία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας στα σύνορά της, για το ενδεχόμενο επιστροφής στη χώρα των ανταρτών από τη Μαλαισία, που πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται πιθανό μετά την έναρξη της μεγάλης πολεμικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ.

Ανησυχία σε Βαγδάτη και Ουάσιγκτον για ενδεχόμενο «κενό διοίκησης»

Τόσο η κυβέρνηση στη Βαγδάτη, όσο και η Ουάσιγκτον ενεργοποίησαν τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, χωρίς να έχουν αποφασίσει πώς θα κυβερνηθεί αυτή, μετά την αποχώρηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την άποψη Αμερικανών, αλλά κι άλλων αξιωματούχων.
Τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχουν αναγνωρίσει “κενά” προγραμματισμού στην εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο αυτή να βρεθεί εκτός ελέγχου, στην περίπτωση που ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών, στην πολεμικά εύφλεκτη περιοχή του Βορείου Ιράκ.

Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι η αναμονή για την πλήρη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Βαγδάτη, δεν αποτελούσε ρεαλιστική επιλογή.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τις μάχες 

 

Την ίδια στιγμή τα στρατεύματα προελαύνουν στη Μοσούλη καθώς συνεχίζεται  για  δεύτερη μέρα η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ρeter Cook προειδοποίησε πως η επιχείρηση μπορεί να πάρει αρκετό καιρό καθώς ακόμα δεν έχει φανεί αν το Ισλαμικό Κράτος θα πολεμήσει για να κρατήσει τον έλεγχο.

Η προέλαση των δυνάμεων που έχουν συμμαχήσει για την απελευθέρωση της πόλης, που κατελήφθη από τους μαχητές του ISIS τον Ιούνιο του 2014, άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

mosouli-12

Ο ηγέτης των εξτρεμιστών Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είχε επιλέξει τότε τη Μοσούλη για να ανακοινώσει το σχηματισμό χαλιφάτου οπότε, όπως επισημαίνει ο Cook, η ανακατάληψη της πόλης θα έχει και συμβολική σημασία. «Από τις πρώτες ενδείξεις βλέπουμε πως οι ιρακινές δυνάμεις έχουν πετύχει τους σκοπούς τους μέχρι στιγμής και είναι μάλιστα και πιο μπροστά από τον σχεδιασμό για την πρώτη μέρα. Ή επιχείρηση βαίνει με βάση το ιρακινό σχέδιο αλλά είναι νωρίς ακόμα, θα δούμε αν το Ισλαμικό Κράτος θα αντισταθεί και θα πολεμήσει», τόνισε.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως σε κάθε περίπτωση οι Ιρακινοί έχουν την ικανότητα να φέρουν σε πέρας την επιχείρηση και είμαστε έτοιμοι να τους υποστηρίξουμε μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις του συνασπισμού», πρόσθεσε.

Της επιχείρησης ηγούνται 30.000 Ιρακινοί και Κούρδοι Πεσμεργκά μαζί με σουνίτες αρχηγών φυλών ενώ πιστεύεται πως στην πόλη βρίσκονται και 4.000- 8000 ισλαμιστές μαχητές.

mosouli-14

Τις πρώτες πρωινές ώρες της επίθεσης οι Κούρδοι κατέλαβαν αρκετά χωριά και μέχρι το απόγευμα είχαν πετύχει τους βασικούς στόχους τους ανακαταλαμβάνοντας 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εννέα χωριά και ασφαλίζοντας ένα σημαντικό τμήμα του δρόμου που συνδέει τη Μοσούλη με το Ιρμπίλ.

«Έχουμε έναν πολύ δυνατό εχθρό, δεν μάχεται μόνο τους Κούρδους ή τους σιίτες, μάχεται με τον κόσμο όλο. Θέλουμε να τον νικήσουμε για το καλό όλων», είπε Κούρδος στρατηγός στο BBC.

Όσο όμως η μάχη πλησιάζει στην πόλη τόσο εντείνονται οι φόβοι για την ασφάλεια των πολιτών που παραμένουν παγιδευμένοι στην περιοχή. Ήδη η ιρακινή κυβέρνηση έχει ρίξει χιλιάδες φυλλάδια ενημερώνοντας του πολίτες τι να κάνουν στη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Ποιοι πολεμούν

Περίπου 30.000 στρατιώτες που πρόσκεινται στην ιρακινή κυβέρνηση εμπλέκονται στην επιχείρηση με τον πρώτο λόγο να έχουν τα ιρακινά στρατεύματα.

Περίπου 4000 Κούρδοι μαχητές προσπαθούν να «καθαρίσουν» τα χωριά στα ανατολικά της Μοσούλης ώστε να μπορέσει να περάσει ο στρατός.

mosouli-2000

Συμβουλευτικό ρόλο για τις επίγειες δυνάμεις έχουν Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν και επίλεκτοι Ιρακινοί της αντιτρομοκρατικής.

Από την άλλη πλευρά τον έλεγχο της πόλης επιχειρούν να κρατήσουν 4.000- 8.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Γιατί η Μοσούλη έχει σημασία

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και είναι πρωτεύουσα της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχίας Nineveh. Οι μαχητές του ISIS την κατέλαβαν το 2014.

Η κατάκτησή της έγινε το σύμβολο της εμφάνισης της οργάνωσης ως μεγάλης δύναμης και της ικανότητάς της να ελέγχει εκτάσεις. Από εκεί ο ηγέτης του ISIS ανακοίνωσε την ίδρυση του χαλιφάτου με εδάφη του Ιράκ και της γειτονικής Συρίας.

mosouli-1300

Η πόλη ήταν από της πιο πολυποίκιλες του Ιράκ συνδυάζοντας Σουνίτες Άραβες, Κούρδους, Ασσυρίους και Τουρκμάνους καθώς και πολλές θρησκευτικές μειονότητες, εξηγεί το BBC.

Παρότι οι μειονότητες αυτές στην πλειονότητά τους έφυγαν από την πόλη με την ανάδειξη του Ισλαμικού Κράτους, πολλοί ντόπιοι Σουνίτες Άραβες αρχικά καλωσόρισαν τους μαχητές, οργισμένοι από τις σεχταριστικές πολιτικές της προηγούμενης κεντρικής κυβέρνησης στην οποία ηγούνταν σιίτες Άραβες.

Ωστόσο ύστερα από δύο χρόνια του σκληρού καθεστώτος, η «αντιπολίτευση» ενισχύθηκε εντός της Μοσούλης.

Ακόμα πάντως και αν το ISIS εκδιωχθεί από την πόλη θα συνεχίσει να ελέγχει περιοχές του βόρειου και του ανατολικού Ιράκ.

Τι θα γίνει με τους πολίτες στη Μοσούλη

Εκτιμάται πως έως 100.000 Ιρακινοί πολίτες μπορεί να μετακινηθούν προς τη Συρία και την Τουρκία για να γλιτώσουν τη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες έχει ζητήσει κονδύλι επιπλέον 61 εκατ. δολαρίων για να προμηθευτεί σκηνές και είδη για το χειμώνα όπως κουβέρτες, για να μπορέσει να βοηθήσει τους Ιρακινούς που θα εκτοπιστούν στις γειτονικές χώρες.

mos-2000

«Ανησυχώ πολύ για την ασφάλεια του 1,5 εκατ. κατοίκων της Μοσούλης», τόνισε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Εκφράζονται φόβοι πως οι πολίτες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες από τους μαχητές και ένα εκατομμύριο άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η επόμενη μέρα

Ανησυχία εκδηλώνεται επίσης και για τη επόμενη ημέρα στην πόλη, το πώς δηλαδή θα κυβερνηθεί εφόσον οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους νικηθούν και αποχωρήσουν. Κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουάσινγκτον έχουν αναγνωρίσει «κενά» προγραμματισμού στην εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός ελέγχου, στην περίπτωση που ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών, στην πολεμικά εύφλεκτη περιοχή του Βορείου Ιράκ, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι η αναμονή για την πλήρη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Βαγδάτη, δεν αποτελούσε ρεαλιστική επιλογή. Από την άλλη μεριά, οι συνεχιζόμενες απώλειες του Ισλαμικού Κράτους στα πεδία των μαχών διαμορφώνουν θετική δυναμική πολεμικών εξελίξεων για το στρατό του Ιράκ και τους συμμάχους του.

mosouli-2000