Συγκεχυμένες πληροφορίες και αγωνία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στο Ομάν

13/06/19 • 16:00 | UPD 13/06/19 • 16:01

Newsroom eleftherostypos.gr

Δύο πετρελαιοφόρα που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν εκκενώθηκαν αφού εξέπεμψαν «σήματα κινδύνου», με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκρήξεις και πιθανή «επίθεση»

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί με τις εξελίξεις στον Κόλπο του Ομάν μετά τις φερόμενες «επιθέσεις» σε δύο τάνκερ.

Δύο πετρελαιοφόρα που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν εκκενώθηκαν αφού εξέπεμψαν «σήματα κινδύνου», με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκρήξεις και πιθανή «επίθεση».

Συγκεχυμένες, ωστόσο, είναι οι πληροφορίες τόσο για το «απροσδιόριστο» περιστατικό, όπως το χαρακτήρισε το βρετανικό Ναυτικό, όσο και για το σενάριο βύθισης ενός εκ των δύο τάνκερ.

Ειδικότερα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι το «Front Altair», με σημαία των Νήσων Mάρσαλ, του νορβηγικού ομίλου Frontline, βυθίστηκε μετά την επίθεση.

 Την είδηση διαψεύδει εκπρόσωποι από το λιμάνι του Ιράν, αλλά και ο εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Frontline, ο οποίος υπογράμμισε ότι το πετρελαιοφόρο δεν έχει βυθιστεί.

Το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για «απροσδιόριστο» περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. Παράλληλα, το Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν. «Τόσο η Βρετανία όσο και οι σύμμαχοι της χώρας διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανέφερε στο Bloomberg ότι δύο τάνκερ έχουν υποστεί ζημιές σε ένα επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν, το οποίο ένας από τους χειριστές του πλοίου περιέγραψε ότι μοιάζει με επίθεση. To βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με εξαιρετική προσοχή στην περιοχή διευκρινίζοντας ότι ερευνά το περιστατικό.

Το περιστατικό έρχεται ένα μήνα μετά από μια άλλη επίθεση στα πλοία που σημειώθηκε στον Κόλπο του Ομάν. Στις 12 Μαΐου, τέσσερα πετρελαιοφόρα – δύο Σαουδικές, ένα Εμιράτο και ένας Νορβηγός – είχαν στοχεύσει μακριά.

Νωρίτερα, οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας και η νορβηγική εταιρεία ανακοίνωσαν βέβαια ότι το «Front Altair» είχε πιάσει φωτιά, ενώ διευκρίνισαν ότι και τα 23 μέλη του πληρώματος του είναι ασφαλή μετά την εκκένωση που έλαβε χώρα.

Αν και τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα, η νορβηγική εταιρεία είχε αναμεταδώσει το σενάριο ότι χτυπήθηκε από τορπίλη, ενώ πηγή ανέφερε ότι μάλλον «χτυπήθηκε» από μαγνητικό σωλήνα.

Εκτός από το «Front Altair», το δεύτερο τάνκερ που δέχθηκε «επίθεση» είναι το «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά. Σύμφωνα με πιο πρόσφατες πληροφορίες τα 21 μέλη του πληρώματός του μεταφέρθηκαν σώα στο λιμάνι του Ιράν. Οπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας, το πλοίο έχει υποστεί ζημιές, αλλά «παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο να βυθιστεί».Το φορτίο του (μεθανόλη) είναι επίσης άθικτο», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι το επεισόδιο στον Κόλπο του Ομάν έχει προκαλέσει άλμα σχεδόν 3% στις τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών.

Νωρίτερα, το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για το περιστατικό με το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Ναυτικού.

Μάλιστα, ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας ανακοίνωσε λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού ότι τα δύο τάνκερ μετέφεραν εμπόρευμα «ιαπωνικών συμφερόντων».

Ανησυχία σε Βρυξέλλες και Γαλλία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε σήμερα να αποφευχθούν όλες «οι προκλήσεις» στην περιοχή, μετά τα επεισόδια στα ανοικτά του Ιράν, όπου δύο πετρελαιοφόρα έγιναν στόχοι επίθεσης, ενώ η Γαλλία κάλεσε όλα τα μέρη στον Κόλπο να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή αυτή.

«Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από νέες αιτίες αποσταθεροποίησης και εντάσεων και, κατά συνέπεια, η Υπάτη Εκπρόσωπος (Φεντερίκα Μογκερίνι) ανανεώνει την έκκλησή της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κάθε πρόκλησης», δήλωσε η εκπρόσωπός της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

«Συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το επεισόδιο αυτό», διευκρίνισε. Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ δήλωσε: «Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση προς όλους τους παράγοντες, με τους οποίους είμαστε διαρκώς σε επαφή. Υπενθυμίζουμε επίσης την προσήλωσή μας στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί».

Η Γαλλία διαθέτει μια ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Βρετανία: Πλοία στον Κόλπο δέχθηκαν επίθεση, κίνδυνος και για άλλα πλοία

Η ένωση δεξαμενόπλοιων INTERTANKO δήλωσε σήμερα πως δύο πλοία δέχθηκαν επίθεση στη Μέση Ανατολή και πως αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ.

Τα δύο δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν, με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να σημειώσει αύξηση έως και 4%, έναν μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στην ίδια περιοχή.

«Έπειτα από δύο επιθέσεις σε πλοία μελών μας σήμερα το πρωί, ανησυχώ πάρα πολύ για την ασφάλεια των πληρωμάτων μας που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πάολο ντ’Αμίκο, πρόεδρος της INTERTANKO.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου το 30% του (διά θαλάσσης μεταφερόμενου) αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά. Αν τα νερά καθίστανται επικίνδυνα, η προσφορά σε όλο τον Δυτικό κόσμο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Η INTERTANKO εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ανεξάρτητου στόλου δεξαμενόπλοιων.

Copy link
Powered by Social Snap