Βίντεο-ντοκουμέντο από τη σύλληψη των Ελλήνων πειρατών στη Νιγηρία

23/04/19 • 18:03 | UPD 23/04/19 • 18:03

Newsroom eleftherostypos.gr

Bίντεο της επιχείρησης «Juction Rain» στη Νιγηρία η οποία οδήγησε στη σύλληψη των 9 υπόπτων για πειρατεία ,μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες έδωσαν στη δημοσιότητα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Βαριές κατηγορίες για πειρατεία και λαθρεμπόριο αντιμετωπίζουν τρεις Έλληνες που συνελήφθησαν μαζί με άλλα επτά άτομα σε ένα πλοίο το οποίο έπλεε στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας και στο εσωτερικό του βρέθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός.

Την φορτηγίδα SEA ANGEL 3 προσέγγισε για έλεγχο το πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Νιγηρίας «NNS CENTENARY», στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή μαζί με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Οι ασαφείς απαντήσεις που έδωσε ο πλοίαρχος, για τον αριθμό των μελών του πληρώματος, γιατί το πλοίο ήταν βαμμένο με ειδικό χρώμα θαλάσσιας παραλλαγής και γιατί ήταν απενεργοποιημένο το GPS που δείχνει την ακριβή θέση όπως προβλέπεται, έκαναν τους Νιγηριανούς να προχωρήσουν σε εξονυχιστική έρευνα.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης του νιγηριανού Ναυτικού και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας στο πλοίο «Sea Angel 3», ανακαλύφθηκαν τέσσερα πολεμικά τυφέκια Bernelli MI-1, περισσότερες από 1.000 σφαίρες και στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως συστήματα επικοινωνιών.

Αμέσως, συνελήφθησαν οι τρεις  Έλληνες , όπως ένας 50χρονος Αμερικανός που κατείχε επίσημο έγγραφο με το όνομά του αλλά με άλλη φωτογραφία, καθώς και άλλοι πέντε που δήλωσαν Νιγηριανοί και ισχυρίστηκαν ότι προσελήφθησαν ως πλήρωμα χωρίς να γνωρίζουν για τον οπλισμό που βρισκόταν στο πλοίο. Την υπόθεση ερευνούν η υπηρεσία Μετανάστευσης και η Interpol Νιγηρίας.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο διαβατήριό τους που να δείχνει την είσοδο στη Νιγηρία. Το διαβατήριό τους έχει εισόδους και εξόδους από τη Νότια Αφρική, την Ευρώπη, τη Λιβερία και τις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας», δήλωσε Νιγηριανός αξιωματούχος.

Οι συλληφθέντες ανακρίνονται ως ύποπτοι για πειρατεία, κλοπή και λαθρεμπορία ναυτιλιακών καυσίμων.

«Από τα όπλα που βρέθηκαν, μαζί με τα διάφορα ψέματα που είπαν, είναι σαφές ότι αυτοί είναι πειρατές. Οι άλλοι δεν διέθεταν διαβατήριο και ισχυρίστηκαν ότι είναι Νιγηριανοί. Είναι πολύ πιθανό να μην είναι καν Νιγηριανοί, όπως ισχυρίζονται…», εξήγησε σε τοπικά ΜΜΕ στρατιωτικός που συμμετέχει στην έρευνα.

Οι Νιγηριανοί ισχυρίστηκαν ότι προσελήφθησαν ως πλήρωμα για παροχή υπηρεσιών στο σκάφος και ότι δεν γνώριζαν πως υπήρχε παράνομος οπλισμός.

Την υπόθεση έχουν αναλάβει το τμήμα της Interpol Νιγηρίας αλλά και η υπηρεσία Μετανάστευσης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι λόγοι της παρουσίας των συλληφθέντων στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Νιγηριανή Υπηρεσία Μετανάστευσης, ουδείς από τους συλληφθέντες είχε θεώρηση εισόδου στη χώρα.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο διαβατήριό τους που να δείχνει την είσοδο στη Νιγηρία. Το διαβατήριό τους έχει εισόδους και εξόδους από τη Νότια Αφρική, την Ευρώπη, τη Λιβερία και τις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας» ανέφερε στρατιωτική πηγή και πρόσθεσε:

«Από τα όπλα που βρέθηκαν, μαζί με τα διάφορα ψέματα που είπαν, είναι σαφές ότι αυτοί είναι πειρατές. Οι άλλοι, μεταξύ τους, δεν διέθεταν διαβατήριο και ισχυρίστηκαν ότι είναι Νιγηριανοί. Είναι πολύ πιθανό να μην είναι καν Νιγηριανοί, όπως ισχυρίζονται».

Επισημαίνεται πως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Junction Rain» ελέγχθηκαν περισσότερα από 100 πλοία στα εθνικά ύδατα της Νιγηρίας, εκ των οποίων τα 40 εξονυχιστικά.

Στο οπτικό υλικό, το οποίο ενσωματώνεται σε ρεπορτάζ τοπικού τηλεοπτικού καναλιού, φαίνεται το πλοίο πάνω στο οποίο βρίσκονταν οι συλληφθέντες. Στη συνέχεια, νιγηριανοί κομάντος, κάνουν ρεσάλτο, συλλαμβάνοντας συνολικά 9 άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων εκτός από τους Έλληνες είναι ένας Αμερικανός καθώς και 5 Νιγηριανοί.

Copy link
Powered by Social Snap