Ο Ρέντσι δίνει 14η σύνταξη για να μη χάσει το δημοψήφισμα

30/09/16 • 13:22 | UPD 30/09/16 • 13:22

Χείρα φιλίας τείνει προς τα συνδικάτα ο Ματέο Ρέντσι, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων κυβέρνησης και εργαζομένων. Παρά τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα και τις πιέσεις των Βρυξελλών, ο Ιταλός πρωθυπουργός προέβη στην υπόσχεση παροχής 14ης σύνταξης, γνωρίζοντας ότι ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός για το μέλλον του.

Το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας και συνδέεται με τα επόμενα βήματα της κεντροαριστερής κυβέρνησης. Για να ενισχύσει την εικόνα του, που έχει πληγεί τον τελευταίο χρόνο, ο Ματέο Ρέντσι έδωσε το πράσινο φως για τη στήριξη των συνταξιούχων ποικιλοτρόπως.

Ολοι οι συνταξιούχοι με απολαβές κάτω από τα 1.000 ευρώ το μήνα θα έχουν δικαίωμα σε 14η σύνταξη και θα εκπίπτουν από τη φορολογία όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 8.100 ευρώ. Επίσης, όσοι εργαζόμενοι άρχισαν να εργάζονται όταν ήταν ακόμη ανήλικοι θα δικαιούνται σύνταξης πριν από την συμπλήρωση των 62 ετών, χωρίς περικοπές. Για τη στήριξη των συνταξιούχων θα διατεθούν 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα τριών ετών – ποσόν που δεν απαιτεί την έγκριση των Βρυξελλών.

Υστερα από δύο χρόνια αντιπαραθέσεων και απουσίας συνεννόησης η κυβέρνηση Ρέντσι προσεγγίζει και πάλι τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων. Βλέποντας τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να μειώνονται, ο Ιταλός πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Οι δημοσκοπήσεις εν όψει του δημοψηφίσματος φέρουν την πλευρά του «Οχι» (στις μεταρρυθμίσεις) να προηγείται ελαφρά εκείνης του «Ναι».

Εναντίον της μεταρρύθμισης του Ρέντσι έχει ταχθεί σχεδόν το σύνολο των μεγάλων κομμάτων, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να έχει μετατραπεί σε προσωπική ψήφο εμπιστοσύνης για τον πρωθυπουργό. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Ματέο Ρέντσι κάλεσε τους Ιταλούς ψηφοφόρους να μην υποχωρήσουν στη ρητορεία των αντιπάλων του και να επιλέξουν το «Οχι», γιατί αυτή θα είναι μια «νίκη του Γκρίλο».

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap