Πρωτοσέλιδο Bild: Έτσι μας εξαπατούν στη διάσωση της Ελλάδας

29/09/16 • 14:56 | UPD 29/09/16 • 16:02

Mε πρωτοσέλιδο τίτλο «Έτσι μας εξαπατούν στη διάσωση της Ελλάδας», κυκλοφορεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild. «Εδώ και ένα χρόνο η γερμανική κυβέρνηση αθετεί τις υποσχέσεις της στο ζήτημα της Ελλάδας / Ακόμα να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης», αναφέρει στο εν λόγω κείμενό της.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να λαμβάνει δισεκατομμύρια παρά το γεγονός ότι δεν πληρείται η βασική προϋπόθεση για το τρίτο πακέτο στήριξης. Μήπως μας παραπλανούν σκόπιμα στο ζήτημα διάσωσης της Ελλάδας; Πέρυσι το καλοκαίρι η γερμανική βουλή έδωσε το πράσινο φως στο τρίτο πακέτο στήριξης υπό μια προϋπόθεση: ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Η καγκελάριος Μέρκελ υποσχόταν τότε ότι «το Ταμείο συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, θα συμμετάσχει και στη περαιτέρω διαδικασία». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνιζε: «Για την γερμανική κυβέρνηση είναι όρος μια συμμετοχή του ΔΝΤ».

Στο κείμενο φιλοξενούνται δηλώσεις και του χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Κρίστιαν φον Στέτεν, ο οποίος τονίζει: «Πολλοί βουλευτές αισθάνονται ότι»εξαπατούνται. Αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του κοινοβουλίου». Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών συντηρητικών Μίχαελ Φουξ δηλώνει: «Ακούμε συνέχεια ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει. Εύχομαι ότι το Ταμείο θα δώσει σύντομα το πράσινο φως».

Επίσης, ο χριστιανοκοινωνιστής πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Πέτερ Ράμζαουερ τονίζει: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει το κοινοβούλιο αν θα τηρήσει την υπόσχεσή της για συμμετοχή του Ταμείου και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής με τα δις που προβλέπονται για την Ελλάδα».

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συντηρητικούς βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθησή του για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. «Το Ταμείο πρέπει και θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε μιλώντας στην επιτροπή Δημοσιονομικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου απέρριψε ωστόσο για μια ακόμα φορά μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μιας και όπως είπε η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αποπληρωμές χρέους ή τα καταβαλλόμενα επιτόκια.

Τέλος, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο γερμανικό κοινοβούλιο και την απάντηση ερωτήσεων των μελών των επιτροπών Δημοσιονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με τις επιλογές και την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την συμφωνία του με τον κ. Ντράγκι λέγοντας πως «η ευρωζώνη χρειάζεται ενίσχυση της οικονομικής δυναμικής, περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αύξηση των επενδύσεων».

Πηγή: Deutsche Welle