Αγριο παιχνίδι κατασκόπων πίσω από την εισβολή σε πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Ισπανία

27/03/19 • 18:59 | UPD 27/03/19 • 18:59

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ανακοίνωση της οργάνωσης έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της Washington Post, η οποία είχε αναφέρει σε άρθρο της στα μέσα Μαρτίου ότι την εισβολή στην πρεσβεία είχε κάνει η Cheollima και η οποία βοηθά Βορειοκορεάτες που επιθυμούν να αυτομολήσουν ή να ανατρέψουν το καθεστώς στη χώρα τους.

Κατασκοπευτικό θρίλερ θυμίζει η εισβολή σε στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ.

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Φεβρουαρίου 2019 όταν άγνωστος εισέβαλε στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας και κράτησε ομήρους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, ο εισβολέας έκλεψε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και USB.

Μέχρι εδώ μοιάζει σαν μία ληστεία, ωστόσο όλα αλλάζουν λίγες μέρες μετά: ένας άνδρας τηλεφώνησε στο FBI και είπε ότι μπορεί να πουλήσει στοιχεία από την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας.

Ποιος είναι αυτός ο άνδρας;

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας πρόκειται για Μεξικανό υπήκοο, κάτοικο ΗΠΑ, ο οποίος ονομάζεται Έντριαν Χονγκ Τσανγκ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εξέδωσε διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον πολλών μελών της ομάδας ταυτοποιήθηκαν και συμμετείχαν στην εισβολή στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας.

Η οργάνωση

Οι τρεις από τους εισβολείς στην πρεσβεία οδήγησαν στο υπόγειο αξιωματούχο της πρεσβείας και τον ενθάρρυναν να αυτομολήσει στη Βόρεια Κορέα.

Οι εισβολείς ανέφεραν ότι είναι μέλη μιας οργάνωσης που μάχεται για την «απελευθέρωση της Βόρειας Κορέας», αναφέρει δικαστικό έγγραφο.

Πρόκειται για την «Cheollima», η οποία ανέλαβε με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της την ευθύνη για την εισβολή στην πρεσβεία. Υποστήριξε πως δεν ήταν επίθεση αλλά πως την είχαν… προσκαλέσει. Κατά την οργάνωση, κανείς δεν χτυπήθηκε ή κρατήθηκε όμηρος ούτε εμπλέκονται κυβερνήσεις στην υπόθεση.

«Οσβάλντο Τραμπ»

Η ανακοίνωση της οργάνωσης έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της Washington Post, η οποία είχε αναφέρει σε άρθρο της στα μέσα Μαρτίου ότι την εισβολή στην πρεσβεία είχε κάνει η Cheollima και η οποία βοηθά Βορειοκορεάτες που επιθυμούν να αυτομολήσουν ή να ανατρέψουν το καθεστώς στη χώρα τους.

Μεταξύ των άλλων μελών της ομάδας που συμμετείχαν στην εισβολή είναι ένας Αμερικανός πολίτης που έχει γεννηθεί στη Νότια Κορέα, τον οποίο το δικαστήριο ταυτοποίησε ως τον Σαμ Ριου, και ένας Νοτιοκορεάτης. Η ομάδα που εισέβαλε στην βορειοκορεάτικη πρεσβεία αποτελούνταν από 10 άτομα, τα οποία μπήκαν στο κτίριο «με τη βία και έχοντας στην κατοχή της ψεύτικα όπλα, ματσέτες, σιδηρολοστούς και μαχαίρια», σύμφωνα πάντα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Οι εισβολείς κράτησαν ομήρους όσους υπαλλήλους βρίσκονταν στην πρεσβεία, δένοντάς τους και καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με κουκούλες.

Μία από τους υπαλλήλους κατάφερε να ενημερώσει την αστυνομία, η οποία χτύπησε την πόρτα της πρεσβείας. Τότε άνοιξε ο Χονγκ Τσανγκ με μια κονκάρδα του Κιμ στο πέτο του σακακιού του, προσποιούμενος ότι είναι «υψηλόβαθμος εκπρόσωπος» της πρεσβείας και διαβεβαιώνοντας τους αστυνομικούς ότι όλα είναι καλά.

Στη συνέχεια οι εισβολείς έφυγαν από την πρεσβεία, με τον Χονγκ Τσανγκ να καλεί ένα Uber χρησιμοποιώντας το όνομα «Οσβάλντο Τραμπ».

Δικαστική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι ο Ισπανός δικαστής πιστεύει πως όλοι οι ταυτοποιημένοι δράστες έχουν διαφύγει στις ΗΠΑ και πρόκειται να ζητήσει την έκδοσή τους στην Ισπανία, όπου κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε 28 χρόνια κάθειρξη.

Copy link
Powered by Social Snap