ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟ BREXIT ΖΗΤΑ Η ΜΕΡΚΕΛ

Μακρόν: Αν οι Βρετανοί καταψηφίσουν πάλι συμφωνία, τότε θα γίνει «no-deal» Brexit

21/03/19 • 16:21 | UPD 21/03/19 • 16:32

Newsroom eleftherostypos.gr

«Δεν γίνεται να παριστάνουμε μετά από τρία χρόνια ότι η Βρετανοί δεν ψήφισαν να φύγουν», τόνισε.

To Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, εάν οι βουλευτές του απορρίψουν και την τρίτη συμφωνία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Το υπάρχον προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο απορρίπτεται διαρκώς, είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των τελευταίων δύο ετών και η Ε.Ε. πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση, είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Εάν οι Βρετανοί βουλευτές καταψηφίσουν ξανά τη συμφωνία, τότε θα υπάρξει «no-deal»», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης σημείωσε ότι η παρούσα κατάσταση δεν γίνεται να διαιωνίζεται στο διηνεκές και ότι «η απόφαση του βρετανικού λαού» πρέπει να γίνει σεβατή. «Δεν γίνεται να παριστάνουμε μετά από τρία χρόνια ότι η Βρετανοί δεν ψήφισαν να φύγουν», τόνισε.

Tο μήνυμα του μακρόν, ωστόσο, κρίθηκε αρκετά ερειστικό, επειδή στη συνέχεια προσέθεσε ότι είναι ανοικτός σε σενάριο μιας τεχνικής παράτασης της ημερομηνίας του Brexit. Υπογράμμισε δε ότι είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να ενημερώσει την Ε.Ε. για την νέα πολιτική της, ισχυριζόμενος ότι μια παράταση προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ξεκάθαρου σχεδίου.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους εαυτούς μας, τους Βρετανούς φίλους μας και τον λαό μας. Πρώτα από όλα, διαπραγματευόμαστε την συμφωνία αποχώρησης εδώ και δύο χρόνια. Δεν είναι δυνατή μια επαναδιαπραγμάτευση. Δεύτερον, σε περίπτωση μιας νέας απόρριψης στο Η.Β., θα κατευθυνθούμε προς ένα «no-deal». Όλοι το γνωρίζουν αυτό», δήλωσε ο Μακρόν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, από την άλλη δήλωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλιστεί ένςο συντεταγμένο Brexit, καθώς εισερχόταν στη σύνοδο των Βρυξελλών.

«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή… Η 29η Μαρτίου είναι η ημέρα του Brexit», δήλωσε η Μέρκελ, ενώ παράλληλα σχολίασε πως η συμφωνία της αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης. Έκλεισε λέγοντας πως το Βrexit είναι μεν σημαντικό, ωστόσο η ΕΕ των 27 θα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον της.

Μέι για Brexit: Ελπίζω ότι θα φύγουμε από την ΕΕ με μια συμφωνία

«Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.

«Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή», δήλωσε η Μέι, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. «Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία», υπογράμμισε.

Από την πλευρά τους οι 27 της Ε.Ε. ετοιμάζονται να απορρίψουν την ημερομηνία της 30ής Ιουνίου που ζητεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας και προσανατολίζονται προς βραχύτερη παράταση, σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι πρεσβευτές των 27 συναντήθηκαν σε άτυπη συνεδρίαση χθες το βράδυ, την προηγουμένη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και λίγες ώρες μετά την αποστολή της επιστολής Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το θέμα της ημερομηνίας θα είναι απόφαση των αρχηγών των κρατών», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, αλλά «η κατεύθυνση» που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης είναι να απορριφθεί η ημερομηνία της 30ής Ιουνίου και να προτιμηθεί μία πιο βραχυχρόνια παράταση, μέχρι τις 22 Μαΐου, για παράδειγμα, παραμονή των πρώτων ψηφοφοριών της ευρωεκλογών (23-26 Μαρτίου).

Άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι η απόρριψη της ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου συγκέντρωσε «ευρεία πλειοψηφία», διευκρινίζοντας ότι πολλοί πρεσβευτές δεν είχαν ακόνη λάβει οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους.

Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ», προειδοποιεί η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσα στις 23 και 26 Μαΐου.

Εάν δεν το κάνει, θα θέσει σε κίνδυνο την νομιμότητα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον κίνδυνο η λειτουργία της Ενωσης να περιπέσει σε παράλυση διαρκείας, προειδοποιεί η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει μία παράταση το αργότερον μέχρι τις 23 Μαΐου, στην περίπτωση μίας βραχυχρόνιας παράτασης.

 

Copy link
Powered by Social Snap