Σε τεντωμένο σχοινί η σχέση ΕΕ-Βρετανίας για το Brexit

19/03/19 • 15:45 |

Newsroom eleftherostypos.gr

«Τώρα θα δούμε τις θα μας πει η Τερέζα Μέι, ποιες είναι οι επιθυμίες της- θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε», αναφέρει η Κομισιόν για το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει ταχεία ενημέρωση από την Βρετανία για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να προχωρήσει στην διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Πέμπτη για να συζητήσουν το Brexit.

«Βρισκόμαστε πλέον σε απόσταση 10 ημερών από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση…Εναπόκειται στην πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα και στην συνέχεια να μας ενημερώσουν σχετικώς και ταχέως», είπε.

Πάντως, οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιθανόν να αποφύγουν να λάβουν τελικές αποφάσεις κατά την σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας σχετικά με μία καθυστέρηση του Brexit, ανάλογα με το τι θα γίνει στο Λονδίνο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ.

«Εάν υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία και εγκριθεί η συμφωνία, μπορεί να υπάρξει βραχυχρόνια παράταση και όλα καλά. Εάν δεν υπάρξει κίνηση από το Λονδίνο, οι ηγέτες μπορεί επίσης να αποφασίσουν να περιμένουν. Εξαρτάται πραγματικά από το τι θα πει ο Μέι στην σύνοδο», εξήγησε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι «θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων» για να υπάρξει συμφωνία συντεταγμένης βρετανικής εξόδου.

Η Αγγελα Μέρκελ «σημείωσε με ενδιαφέρον» την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου σύμφωνα με την οποία η Τερέζα Μέι πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές της συμφωνίας της, που έχει απορριφθεί δύο φορές από την Βουλή, για να υπάρξει μία τρίτη ψηφοφορία.

«Τώρα θα δούμε τις θα μας πει η Τερέζα Μέι, ποιες είναι οι επιθυμίες της- θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε. Θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά πώς η βρετανική κυβέρνηση αντιδρά σε αυτό που ειπώθηκε χθες στο κοινοβούλιο…Ως προς το πώς θα διαχειρισθούμε την κατάσταση, δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση για πώς θα είναι τα πράγματα την Πέμπτη, η κατάσταση είναι υπερβολικά ρευστή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap