Αποφυλακίστηκε ο δημοσιογράφος που «εξαφάνισε» ο Μαδούρο μετά από διεθνή κατακραυγή [εικόνες]

13/03/19 • 13:21 | UPD 13/03/19 • 13:27

Newsroom eleftherostypos.gr

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εργαζόμενων του Τύπου, μυστικοί πράκτορες εισέβαλαν στο σπίτι του Ντίαζ λίγο πριν την αυγή, κατάσχοντας υπολογιστές και σκληρούς δίσκους μετά τη σύλληψή του.

O Λούις Κάρλος Ντίαζ αποφυλακίστηκε αργά την Τρίτη, αφότου πέρασε μια νύχτα στο κρατητήριο, καθώς συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος τον είχε κατηγορήσει για συμμετοχή σε δεξιά οργάνωση, η οποία κρυβόταν πίσω από την προσωρινή διακοπή ηλεκτροδότησης που παρέλυσε τη Βενεζουέλα.

Ο επιφανής δημοσιογράφος μετέδιδε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με αναφορές στο μεγάλο μπλακάουτ της χώρας και απήχθη από τη μυστική αστυνομία.

Ο Λουίς Κάρλος Ντίαζ εξαφανίστηκε στις 5.30 μ.μ. την Δευτέρα, αφότου αποχώρησε από τον ραδιοφωνικό σταθμό που εργαζόταν στην πρωτεύουσα του Καράκας.

Στο Twitter ξέσπασε κίνημα που ζητούσε την άμεση απελευθέρωση του Κάρλος με τα χάσταγκ #DóndeEstáLuisCarlos και #WhereIsLuisCarlos (ελληνιστί «Πού είναι ο Λουίς Κάρλος») να παίρνουν φωτιά.

Τις πρώτες ώρες της Τρίτης συνάδελφοι του συλληφθέντα επιβεβαίωσαν ότι ο Λουίς Κάρλος έχει πέσει θύμα της κακόφημης μυστικής υπηρεσίας «Sebin».

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εργαζόμενων του Τύπου, μυστικοί πράκτορες εισέβαλαν στο σπίτι του Ντίαζ λίγο πριν την αυγή, κατάσχοντας υπολογιστές και σκληρούς δίσκους μετά τη σύλληψή του.

Αναφορές τον θέλουν υπήρξε κρατούμενος στις περιβόητες φυλακές El Helicoide, όπου το καθεστώς μαζεύει του πολιτικούς κρατούμενους.

Η Luz Mely Reyes, δημοσιογράφος διεθνούς φήμης από τη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι η προφυλάκιση του σχετίζεται άμεσα με την κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στον τύπο που έχει κηρύξει το καθεστώς Μαδούρο.

«Πιστεύω ότι ένα από τα πράγματα που προσπαθεί να πετύχει είναι να τρομοκρατήσει τους δημοσιογράφους και να εξασφαλίσει ότι οι ιστορίες για τα γεγονότα στη Βενεζουέλα δεν θα ειπωθούν ποτέ», δήλωσε η Reyes.

Η προφυλάκιση του Ντίαζ έχει πυροδοτήσει πληθώρα αντιδράσεων στον κόσμο της πολιτικής εντός και εκτός της Βενεζουέλας, με τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό να καταδικάζει την επίθεση τους καθεστώτος στον τύπο.

H ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ, Michelle Bachelet, σε δημοσίευσή της στο Twitter ανέφερε ότι είναι ανησυχεί πολύ για το γεγονός, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ στο Καράκας έχουν δεχτεί εντολή να επικοινωνήσουν με τον Ντίας άμεσα.

Κατά τη διάρκεια μια σύντομης συζήτησης με την γυναίκα του ο Ντίαζ ανέφερε ότι η σύλληψη έγινε κοντά στην πρεσβεία της Κορέας στο Καράκας, ενώ οδηγούσε τη μοτοσυκλέτα του κατευθυνόμενος προς το σπίτι.

Την προηγούμενη Παρασκευή το δεξί χέρι του Μαδούρο, ο Diosdado Cabello, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter, στο οποίο υπαινίσσεται ότι Ντίαζ είναι μέλος μιας δεξιάς συνωμοσίας για την ανατροπή του καθεστώτος καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ με σκοπό να καταστρέψει το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Βενεζουέλας.

Η Reyes φοβάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις δημοσιογράφων όσο θολώνει το πολιτικό τοπίο στη χώρα. «Δεν είναι παιχνίδι. Πρόκειται για μια κρίσιμη κατάσταση η οποία μας θορυβεί άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με στοιχεία από το The Guardian

Copy link
Powered by Social Snap