Τουλάχιστον 19 νεκροί σε νέες μάχες στη Λιβυή

22/09/16 • 22:57 | UPD 22/09/16 • 22:57

Εννιά φιλοκυβερνητικοί στρατιώτες και δέκα τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες στη Σύρτη, προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που προσπαθούν να ανακαταλάβουν εδώ και τέσσερις μήνες οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

«Οι δυνάμεις προελαύνουν προς τους τελευταίους θύλακες του Ντάες», στη μοναδική συνοικία της Σύρτης που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, ανέφερε το κέντρο Τύπου των δυνάμεων της ΚΕΕ, χρησιμοποιώντας ένα αρκτικόλεξο του ΙΚ στα αραβικά.

Οι φιλοκυβερνητικοί στρατιώτες εξάλλου εξουδετέρωσαν τρία αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες που οδηγούσαν τζιχαντιστές επίδοξοι βομβιστές-καμικάζι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το νοσοκομείο της Μισράτας, εννιά στρατιώτες των δυνάμεων που πρόσκεινται στην ΚΕΕ σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με στρατιωτικές φιλοκυβερνητικές πηγές σκοτώθηκαν επίσης δέκα τζιχαντιστές.

Μετά την ευρείας κλίμακας επιχείρηση που εξαπέλυσαν τη 12η Μαΐου, οι δυνάμεις που είναι πιστές στην ΚΕΕ κατάφεραν να ανακαταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Οι δυνάμεις αυτές διαθέτουν μετά την 1η Αυγούστου την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Στις μάχες έχουν σκοτωθεί 450 μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και άλλα 2.500 έχουν τραυματιστεί. Ο απολογισμός των νεκρών που ανήκαν στις τάξεις του ΙΚ στις μάχες στη Σύρτη παραμένει άγνωστος.